NL
en
Menu

Albert Schrikkema

Boerenportret Albert Schrikkema
Biologische varkenshouderij in Losdorp

Albert Schrikkema is een praktische boer die alle aanpassingen en verbouwingen zelf doet. Hij boert al vele jaren op zijn biologische varkenshouderij aan de rand van het Groningse Losdorp. ‘We laten hier als mens de dieren in hun waarde.’

Timmerman Albert (63) kocht zijn huidige boerderij in 1986. Na een grote verbouwing dacht hij: het is nu of nooit.” Hij had al twee zeugen en besloot hier zijn werk van te maken. “Het ging goed en langzaam maar zeker breidden we uit naar een volwaardige boerderij.” Sinds 2007 boert Albert volledig biologisch en sinds 2010 doet hij dat ook fulltime. “Biologisch boeren is voor ons perfect. Dieren hebben lekker de ruimte en wij mensen laten ze zoveel mogelijk in hun waarde.” Doordat de Groningse boer veel zelf kon doen tijdens de verbouwing, durfde hij de overgang naar biologisch aan. Hij maakte een plan en deelde het bedrijf naar eigen inzicht opnieuw in. “Natuurlijk hebben we wel hulp gehad, maar grotendeels was het een eigen project. Het ontwerpen, uitzoeken van materialen en de verbouwing zelf. Daar zijn we best trots op.”

Boerenportret Albert Schrikkema
“Dieren moeten gewoon een goed leven hebben.”

Albert kan zich na zoveel jaren geen andere manier van boeren meer voorstellen. “In 2018 hebben we nog een uitbreiding gehad, waardoor alle varkens nog meer ruimte hebben. Er lopen nu 60 zeugen en 450 vleesvarkens. Het belangrijkste vind ik dat we op een diervriendelijke manier met de varkens omgaan. Ze kunnen lekker op een zacht bedje stro gaan liggen en wanneer ze het ‘s zomers warm hebben, nemen ze een frisse duik in de modderpoel. Een prachtig gezicht!”

In De Groene Weg heeft Albert de juiste partner gevonden. “Doordat ze een groot aandeel heeft op de markt van biologisch vlees, zorgt het bij de boeren voor een extra stukje vertrouwen. Ik hoop – en denk – dat biologisch vlees de komende jaren steeds populairder wordt.” Daar is Albert blij om. “Niet alleen omdat ik dan verzekerd ben van mijn boterham, maar ook omdat het een goed concept is. Dieren moeten gewoon een goed leven hebben.”

De Groningse boer heeft inmiddels heel wat werkjaren achter de rug. “Ik heb nog steeds heel veel plezier in mijn werk, maar over een paar jaar geef ik het stokje graag over aan een van mijn zoons.”