Menu

Bas Antonissen

Boerenportret Bas Antonissen
Biologische varkenshouderij in Rucphen

Enthousiast, sociaal en ondernemend. Zo omschrijft varkenshouder Bas Antonissen zich. Op zijn biologische boerderij in Rucphen houdt de boer zo’n 80 zeugen en 500 vleesvarkens. Dat doet hij met veel plezier. En hij ziet altijd kansen om samen te werken en zijn bedrijf verder te verbeteren. “De biologische sector is een vooruitstrevende sector.”

“We houden het land goed in de gaten om te kijken wat het nodig heeft en wanneer”, vertelt Boer Bas. “Het is een mooi evenwicht tussen mens, natuur en dier. Om die balans verder te verbeteren zoekt Bas op verschillende vlakken de samenwerking op. Op die manier draagt hij niet alleen bij aan de kringloop, zijn bedrijf – en daarmee zijn varkens – wordt er ook beter van.

Het hebben van een biologische varkenshouderij staat in lijn met Bas’ gedachtegoed. “Ik ben blij dat ik dit werk doe. Ik zorg voor gezonde dieren én draag bij aan een goed stukje vlees. We zorgen dat onze varkens gezond groeien. Ze komen aan in spiermassa en dus niet in vet. Dat komt door de vele beweging die ze krijgen én het biologische en plantaardige voedsel.” Sinds kort heeft Bas een nieuwe voermachine, waarmee hij vrij eenvoudig reststromen kan verwerken. Bas: “Hier in de buurt zit een biologische koolzaadproducent. Het koolzaadschroot dat overblijft kan ik via deze machine makkelijk mengen met ander voer, waardoor de varkens een gevarieerder menu voorgeschoteld krijgen.” Ook overweegt Bas een samenwerking met een biologische akkerbouwer voor bepaalde graansoorten. “Dat is iets dat nu door de voermachine mogelijk is.”

Boerenportret Bas Antonissen
“Ik ben blij om onderdeel te mogen zijn van deze keten!”

Ook de varkensmest krijgt een biologische bestemming. In de authentieke potstal die Bas heeft, wordt de mest opgestapeld tussen uitgestrooide lagen stro, daar leven de varkens op. “In het voorjaar halen we alle gestapelde lagen eruit. De mest is dan goed aangestampt en gerijpt. Perfect voor de akkerbouw. Met een biologische akkerbouwer zo’n 15 kilometer verderop ruil ik alle mest voor vers stro. De potstal is trouwens ook een slimme warmtebron, want met de mest houd ik de stal in de winter lekker warm.”

“Ik hoop dat steeds meer mensen in gaan zien dat het goed is om biologisch voedsel te eten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de dieren en de wereld.”

Bas is gek op zijn varkens. “Ik raak niet op ze uitgekeken. Het zijn nieuwsgierige en intelligente dieren. Laatst legden we een leeg krat bier en een speciekuip bij ze in de stal. Daar zijn ze dan mooi even zoet mee. Om beurten geven ze een tik tegen het krat of de kuip. Ze zijn dan dus echt aan het spelen.” En zo heeft Bas nog veel meer ideeën die hij graag wil realiseren. “Biologisch is trending, maar het mag nog wel wat meer worden. Ik hoop dat steeds meer mensen in gaan zien dat het goed is om biologisch voedsel te eten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de dieren en de wereld.” Hij is tevreden over zijn samenwerking met De Groene Weg. “Ik ben blij om onderdeel te mogen zijn van deze keten!”.