Mark Tijink
De biologische boerderij van Mark is al van een afstandje te herkennen. Tussen de wilde grassen en bloemen grazen zo’n 45 koeien. Niet veel verderop vind je de buitenverblijven met knorrende varkens. Een mooi plaatje!
De boerderij in Enter is al sinds 2003 volledig biologisch. Een sector die toentertijd veel minder voorkwam dan nu. “Op school verklaarde iedereen mijn ouders en mij voor gek. Biologisch? Dat zou geen slimme zet zijn! Maar in de reguliere sector werden we min of meer gedwongen om ons te focussen op één dier: het varken of de koe. Ik had niks met ‘groter, groter, groter’ en júist de combinatie van dieren sprak ons aan. Ook vonden we het een mooie gedachte om niet alleen te kijken naar het bedrijf maar ook naar de dieren, de omgeving en de natuur.”
De keuze voor biologisch bleek een goede zet. Via via kwamen Marks ouders bij De Groene Weg terecht. “Ik ben nog steeds heel dankbaar voor zo’n fijne partner. Betrouwbaarheid vind ik heel belangrijk. Bij De Groene Weg is afspraak ook echt afspraak. Daar kun je van op aan! We versterken elkaar en dat werkt mooi. Ik ben goed in het verzorgen van mijn dieren, zij zijn goed in het vermarkten.”
Het ‘boerenbloed’ heeft de boer uit Enter al van jongs af aan. “Ik weet niet anders dan dat ik een natuurmens ben. Als kind gooide ik na school mijn fiets aan de kant en ging ik meteen het land op. Iets minder leuk voor mijn moeder die de was deed, maar ik vond het heerlijk.” Mark omschrijft zichzelf als een boer vol passie. “Maar de tijd nemen om met z’n allen op vakantie te gaan vind ik net zo belangrijk als mijn bedrijf.”
“We zijn altijd bezig het met optimaliseren van ons bedrijf”, vertelt Mark. “Dat zit ‘m soms in hele kleine dingen. Neem het deurtje naar buiten in het verblijf van de varkens. Als er eentje naar buiten gaat, willen ze allemaal. Dat zorgde nog wel eens voor blessures. Inmiddels hebben we de deur vergroot en er windflappen opgehangen. Een hele verbetering voor het dierenwelzijn!”
Maar niet alleen voor zijn koeien en varkens wil Mark het beste. Ook andere dieren op en rond de boerderij helpt hij graag een handje. “Zo zag ik dat de zwaluwen hun nestjes van modder niet konden bouwen door de droogte. Nadat ik wat water op het zand gooide pakten ze hun werk direct weer op. Ook staan mijn weilanden vol wilde bloemen en planten. Mede daarom spotten we hier regelmatig jonge fazanten. Het gaat om een paar kleine aanpassingen… maar het levert de natuur zoveel op!”