Mark Tilleman | Natuurcentrum Arnhem
Middenin de stad Arnhem vind je twee prachtige stadsboerderijen: de Korenmaat en Presikhaaf. Twee groene havens waar bewoners een actieve bijdrage kunnen leveren aan een duurzame toekomst. “Op onze stadsboerderijen kun je van alles leren en ontdekken over dieren en de herkomst van voedsel”, vertelt beheerder Mark Tilleman. “We maken jong en oud bewust van het belang van de natuur. En alles wat we doen is biologisch.”
Twee biologische boerderijen en 110 hectare grond met varkens, koeien, schapen, kippen, geiten, konijnen en eenden. Het is allemaal onderdeel van Natuurcentrum Arnhem, waarover Mark Tilleman de dagelijkse aansturing doet. “Ik woon met mijn vrouw, zoon en dochter op stadsboerderij Presikhaaf. De boerderij is al vele jaren biologisch. Ik denk al wel een jaar of 30. We hebben 8 zeugen en 3 kraamhokken, met lekker veel stro en ruimte naar buiten!” De zoogkoeien en hun kalfjes hebben een potstal: daar wordt de mest opgestapeld tussen uitgestrooide lagen stro. “Dan hebben we nog onze ossen. Die worden als kalfje gecastreerd en gaan daarna ‘de stad’ in.” Daarmee bedoelt Mark dat hij ze naar één van de weilanden in de stad Arnhem toebrengt. “Ze blijven dan bijna 3 jaar lang non-stop buiten.”
Stadsboerderij Presikhaaf is een educatieve publieksboerderij en is hoofdzakelijk gericht op vee. “Een van onze belangrijkste doelen is het fokken met zeldzame Nederlandse landbouwhuisdierrassen. Zo kun je bij ons nog oude runderrassen als Lakenvelders en Blaarkoppen zien. Maar ook onze kippen, geiten, schapen, konijnen en zelfs onze eenden zijn van rassen die steeds zeldzamer worden. Zo leveren we een bijdrage aan het in stand houden van deze rassen. De dieren krijgen zoveel mogelijk ruimte en gelegenheid om te leven op een natuurlijke manier. Dat bevordert de gezondheid en het welzijn van de dieren en we zorgen voor een minimale belasting van het milieu.”
Naast de ‘algemene’ boeren-werkzaamheden, heeft Mark dus de taak om het verhaal van Stichting Natuurcentrum Arnhem op de mensen over te brengen. “Zo maken we jong en oud bewust van het belang van de natuur. En we proberen over te brengen dat je er goed mee moet omgaan.” Op Stadsboerderij Presikhaaf waar Mark en zijn gezin wonen, wordt in alles rekening gehouden met de natuur. “Dat betekent dat we ons voedsel duurzaam verbouwen; met respect voor mens- en dier en in harmonie met de natuur. We hopen dat een bezoek aan onze boerderij de mensen uit de omgeving inspireert om te genieten van onze mooie natuur en er bewust mee om te gaan.”
Jaarlijks ontvangt het natuurcentrum zo’n 120.000 bezoekers. “Dat gaat van gezinnen en toeristen tot schoolklassen. De mensen die een kijkje nemen bij de ossen in de wei, de kinderen die de dieren voeren en de jochies die vragen of ze heel even op de trekker mogen zitten. Het is vast onderdeel van mijn werk waar ik heel erg van kan genieten.”