Wildrik Bos
Globetrotter Wildrik Bos streek in 2005 neer in het Groningse Westerlee en bouwde met zijn vrouw een mooie varkenshouderij op. In 2017 schakelden ze om naar biologisch. Ook gingen ze de samenwerking aan met achterbuurman en biologische geitenhouder Hielke Tuenter. Samen vormen ze een unieke kringloop. “We laten de natuur zijn werk doen.”
Na een paar jaar op een melkveehouderij in Canada, verhuist Wildrik in 2005 met vrouw en kind weer terug naar Nederland. Daar beginnen ze in Groningen samen met hun zwager een varkenshouderij. “Van koeien naar varkens was even wennen, maar eigenlijk vond ik het direct al leuk. Ik ben sowieso gek op dieren en wil als agrariër ook alleen maar met dieren werken. Landbouw is niet wat voor mij. Een zak aardappelen blijft in de hoek staan…een dier geeft actie!”
“Toen mijn zwager uit de boerderij stapte, wilde mijn vrouw graag omschakelen naar biologisch. En ik moet eerlijk zeggen, het leek mij ook wel wat.” Na een bezoek aan 15 biologische varkenshouderijen maakte het stel het definitieve besluit en verbouwden ze de boerderij zoveel mogelijk met het al aanwezige materiaal.
Sindsdien boeren we op een heel andere manier. Je doet veel meer aan dierverzorging en bent veel meer met de dieren an sich bezig. Omdat de dieren meer ruimte hebben en meer buiten zijn, is het flink bewerkelijker. Zo hebben de varkens veel meer gelegenheid om weg te rennen en ben je altijd met twee man bezig om ze te vangen. Net als in de kraamstallen. De biggetjes kunnen hier altijd naar buiten rennen, waardoor het best wat tijd kan kosten als je er eentje wilt vangen. Ook het uitmesten en schoonmaken van de hokken kost meer tijd door de grotere hokken.” De varkenshouder houdt 150 biologische zeugen met biggetjes en 900 biologische vleesvarkens. Het kost hem meer tijd dan voorheen, maar dat vindt hij niet erg. “Uiteindelijk weet je als geen ander hoe de dieren zich gedragen. De varkens doen hun behoefte netjes achterin het hok, daardoor heb je bijna geen hok-bevuiling. En dat scheelt natuurlijk weer!” De Groningse boer geniet van de dieren. “In de zomer nemen de zeugen een frisse duik in het ‘zwembad’. Babyroze gaan ze erin en zwart komen ze eruit. En ze wroeten lekker in de wei. Zo hoort het toch?”
Wildrik heeft 2 werknemers in dienst en ook zijn oudste zoon helpt steeds vaker mee op de boerderij. “Maar die moet eerst wat meer de wereld verkennen, voordat hij het stokje overneemt.” Daarnaast sloeg de Groningse varkensboer de handen ineen met zijn achterbuurman Hielke, die biologische geiten houdt en groenten verbouwt. Het maakt de samenwerking op en top lokaal. Een deel van de mest van de varkens van Wildrik wordt door hemzelf uitgereden op de biologische akkers van Hielke. Terwijl de varkens van Wildrik onder andere worden gevoerd met biologisch natuurstrooisel uit nabijgelegen natuurgebieden. Een perfecte kringloop en een mooi voorbeeld van lokale samenwerking.
Voor beide boeren is de keuze voor biologisch heel simpel: “De echte toegevoegde waarde van bio is de basis van vroeger, de wijze waarop je een stukje vlees grootbrengt en de natuur zijn werk laat doen, zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. Voeren doen wij op conditie van de dieren, niet op productie. Zo krijg je producten met een goed gevoel. Beter voor mens, dier en natuur.”