NL
en
Menu

Veelgestelde vragen

Over De Groene Weg
Wat is De Groene Weg?

De Groene Weg is hét adres voor biologisch vlees. Met 10 slagerijen in Nederland en afzet naar diverse grote supermarkten zijn we marktleider in de biologische vleessector in Nederland. We zijn gespecialiseerd in de productie van biologisch vlees (varken, rund en lam). We beheersen en kennen onze keten en weten waar ons vlees vandaan komt.

Hoe is De Groene Weg ontstaan?

De Groene Weg is in 1981 opgericht door twee slagers. Zij startten met de verkoop van biologisch vlees in Utrecht en begonnen niet lang daarna een eigen kleinschalige slachterij. In de jaren daarna kwamen er diverse slagerijen bij in de grote steden van Nederland. Er zijn op dit moment 10 De Groene Weg-slagerijen. Sinds 2004 is De Groene Weg onderdeel van Vion Food Group.

Slagerijen
Hoeveel slagerijen heeft De Groene Weg?

We hebben op dit moment 10 slagerijen door heel Nederland. Het overzicht met de slagerijen vind je hier.

Waar vind ik de slagerijen van De Groene Weg?

Onze 10 slagerijen zijn verdeeld over Nederland: Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Schoorl en Den Haag. Het overzicht met de slagerijen en hun contactgegevens vind je hier.

Hoe word ik slager van De Groene Weg?

Wij gaan graag in gesprek met ondernemers die nadenken over een toekomst in de groeimarkt die biologisch vlees heet! Heb je interesse om je aan te sluiten bij De Groene Weg of wil je meer informatie? Dan kun je het beste een berichtje sturen via het contactformulier.

Kan ik het vlees van De Groene Weg laten bezorgen?

Jazeker! Op onze webshop heb je keuze uit een breed aanbod aan biologisch vlees. Altijd vers en binnen 2 dagen bij jou thuisbezorgd!

Vlees
Waar kan ik jullie vlees kopen?

Ons vlees is te koop in onze 10 slagerijen door heel Nederland. Ook kun je ons biologische vlees bestellen via onze webshop. Tevens zijn wij leverancier van een aantal Nederlandse supermarkten. De kans is groot dat wanneer je bij een supermarkt in de buurt biologisch vlees koopt, dit afkomstig is van De Groene Weg.

Welke vleessoorten zitten in jullie assortiment?

We verkopen biologisch varkensvlees, rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en gevogelte. Daarnaast bieden we ook andere biologische producten aan in ons assortiment, zoals eieren, salades, maaltijden, wijnen en sauzen. Uitgangspunt van onze slagerijketen is dat wij 100% biologisch zijn in alles wat we verkopen. Uitzondering hierop is het wildassortiment dat we in het najaar aanbieden. Dit is namelijk niet biologisch verkrijgbaar in de markt.

Wat is ambachtelijk vlees?

Ambachtelijk betekent dat de slagers het vlees met de hand verwerken tot producten zoals ze in de slagerij liggen. Dit gebeurt dus niet industrieel in een fabriek, maar met de ambacht van het slagersvak in onze eigen slagerijen. Dit geldt ook voor de meeste vleeswaren, salades, maaltijden en dergelijke die we in onze slagerijen maken en aanbieden.

Hoe kan ik mijn biologische vlees het beste bereiden?

Dit heeft natuurlijk te maken met het soort product. Onze slagers adviseren je graag over de bereidingswijze, dus vraag ernaar bij je aankoop! Op de website vind je ook vele recepten waarin de bereiding van het vlees staat beschreven.

Biologisch
Wat betekent biologisch vlees?

Biologisch vlees is vlees afkomstig van dieren die worden gehouden volgens de normen van de biologische landbouw, zoals die door de EU zijn vastgesteld. Voor biologisch gehouden dieren geldt onder andere dat ze meer ruimte hebben dan regulier gehouden dieren, dat ze altijd vrije uitloop naar buiten hebben en biologisch voer krijgen. Daarmee is biologische veehouderij de meest diervriendelijke manier van het commercieel houden van dieren.

Is biologisch ook duurzaam?

Biologisch streeft ernaar om de top van de duurzaamheidspiramide te zijn. Dat gaat niet alleen om zo diervriendelijk mogelijk te zijn, maar ook om aandacht voor onderwerpen zoals milieu, mens en maatschappij. Bij De Groene Weg gaan we hierin veel verder dan de Europese bio-wetgeving.

Is biologisch ook goed voor het milieu?

Biologische boeren maken uitsluitend gebruik van door de wet toegestane (vaak natuurlijke) bestrijdingsmiddelen. Het gebruik van kunstmest is niet toegestaan. De mest wordt gebruikt op eigen akkergronden voor de productie van voer of het wordt verkocht aan een collega biologische akkerbouwer of fruitteler. Daarnaast gebruiken we zoveel mogelijk biologisch afbreekbare verpakkingen. Onze draagtassen zijn 100% composteerbaar, onze schoonmaakmiddelen biologisch afbreekbaar en de papieren verpakkingen worden gemaakt van ongebleekt papier.

Waarom is biologische voeding duurder?

Biologische landbouw en veehouderij is arbeidsintensiever. De dieren krijgen meer ruimte om op te groeien en het voer dat de dieren krijgen is veel duurder dan het voer in de gangbare veeteelt. Daarnaast hebben dieren die opgroeien volgens de biologische manier meer ruimte in de stal en kunnen zij naar buiten. De drachtige zeugen (moedervarkens) krijgen zelfs de mogelijkheid om in de wei te grazen en wroeten en in de modderpoel te baden. In verhouding kunnen biologische boeren dus minder dieren houden op hetzelfde oppervlakte, is het voer dat ze gebruiken duurder en moeten ze meer arbeid in hun dieren stoppen. Meer weten over de biologische voorschriften? Kijk eens op de website van de controle-organisatie Skal Biocontrole.

Hoe herken ik biologische producten?

Je herkent biologische producten aan het officiële Europese keurmerk op de verpakking: een groen blaadje.

Kan ik een keer een boerderij bezoeken?

Onze boeren organiseren regelmatig open dagen. We nodigen je van harte uit om eens een boerderij te komen bezoeken. Ook zijn klassen welkom om een keer de boerderij te bezoeken. Houd onze website en social media in de gaten voor open dagen.

Dierenwelzijn
Is biologisch ook diervriendelijk?

De biologische landbouw is door dierenorganisaties erkend als de meest diervriendelijke vorm van landbouw. Dit uit zich onder andere in meer leefruimte, zowel binnen als buiten, en minder ingrepen bij het dier. Alle dieren in de biologische veehouderij behouden hun snavel en staart. Dieren eten biologisch voer dat wordt geproduceerd van biologisch verbouwde grondstoffen (maïs, graan en soja). De varkens krijgen vaak voer van restproducten van de akkerbouw en/of voedselproductie (bijvoorbeeld restproducten van bakkerijen). Het varken is bij uitstek een kringloopdier, doordat het een alleseter is. De leefomstandigheden van dieren zijn erop gericht om het dier zoveel mogelijk te stimuleren om natuurlijk gedrag te vertonen. Ook bouwen de dieren zo een natuurlijke weerstand op tegen ziektes zodat medicijnen zoals antibiotica nauwelijks nodig zijn. Veel veehouders maken gebruik van natuurlijke geneesmiddelen.

Waar leven de dieren die jullie slachten?

We werken intensief samen met de beste biologische veehouders door heel Nederland. Enkel een deel van de runderen komt uit het buitenland (vaak Duitsland of Oostenrijk). Boeren die niet alleen liefde hebben voor hun vak, maar zich ook iedere dag inzetten voor het dierenwelzijn en de natuur op en rond hun boerderij. Het overzicht van de boeren waarmee we samenwerken vind je hier.

Hoe worden de dieren geslacht?

Onze dieren worden geslacht op locaties die biologisch gecertificeerd zijn. De biologische varkens komen uit onze eigen gesloten keten en worden geslacht in onze slachterij in Apeldoorn. Hier worden varkens geslacht die biologisch of volgens het 1 ster Beter Leven keurmerk zijn gehouden. De andere dieren (lammeren, kippen, kalveren en een deel van de runderen) komen ook uit Nederland en worden op verschillende locaties geslacht. Het overige deel van het biologische rundvlees is afkomstig van dieren die in het buitenland (vaak Duitsland en Oostenrijk) zijn geslacht en door ons verder zijn verwerkt. We werken volgens de biologische richtlijnen. Dit betekent dat biologische dieren te allen tijde worden gescheiden van niet-biologische dieren om vermenging te voorkomen. Zo kunnen we 100% biologisch vlees garanderen. Uiteraard bezoeken wij deze slachterijen regelmatig om er zeker van te zijn dat ze aan onze standaard voldoen. Ook Skal (toezichthouder op de biologische keten in Nederland) voert geregeld controles uit.

Wordt er antibiotica gebruikt in de biologische veehouderij?

Biologische boeren zijn zeer terughoudend in het gebruik van diergeneesmiddelen zoals antibiotica. Door ernaar te streven de omstandigheden op het bedrijf zo optimaal mogelijk te houden wordt geprobeerd het aantal ziektegevallen tot een minimum te beperken. Alleen als een dier ziek wordt en niet uit zichzelf geneest wordt er antibiotica gebruikt. Biologisch vee mag maximaal één behandeling met antibiotica krijgen. Bij meer behandelingen mag het vlees niet meer als biologisch vlees verkocht worden. Daarnaast wordt een zogenaamde dubbele wachttijd gehanteerd tussen de behandeling en de slacht om er zeker van te zijn dat er geen residuen van de antibiotica in het vlees zitten.

Wat krijgen de dieren te eten?

Biologische dieren krijgen biologisch voer te eten. Dit voer wordt geproduceerd van grondstoffen (maïs, graan en soja), die op biologisch goedgekeurde akkers zijn verbouwd. Voor en tijdens het verbouwen van de grondstoffen mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daarnaast krijgen de dieren vaak restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie (zuivel, brood etc.) of restanten van de akkerbouw of fruitteelt.

Keurmerken
Aan welke keurmerken voldoet De Groene Weg?

De Groene Weg voldoet aan de Europese standaarden voor biologische productie en mag daarom het EU-biologisch keurmerk dragen. Ook voldoet ons vlees aan criteria van het 3 sterren-Beter Leven en mag daarom ook dit keurmerk dragen.

Wat is het Beter Leven keurmerk?

Het Beter Leven keurmerk is een label voor dierenwelzijn met 1, 2 of 3 sterren dat op verpakkingen van vlees, kip, eieren en tal van samengestelde producten te vinden is. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van de dieren is geweest. Het Beter Leven keurmerk is van de Dierenbescherming, die het label door een onafhankelijke certificerende instelling laat borgen.