Biologisch vlees is onmisbaar in een gezond voedingspatroon

Door Max Geerlings, voedingsdeskundige

In mijn werk als voedingsdeskundige help ik mensen hun persoonlijke doelen te bereiken op het gebied van voeding en gezondheid. Vaak gaat het om afvallen, sterker worden of leren omgaan met diabetes. De trajecten zijn altijd anders en op maat, maar ze hebben ook veel overeenkomsten natuurlijk. Zo kies ik altijd voor zoveel mogelijk biologische, lokale producten. En biologisch vlees speelt daarin een prominente rol. Waarom? Ik leg het je graag uit!

Bijna veertien jaar lang was ik beroepsmilitair. Toen ik na een ongeluk in Afghanistan een carrièreswitch moest maken, besloot ik meer te willen doen met voeding en gezondheid. Daarin lag altijd al mijn persoonlijke interesse, ook vanuit mijn sport. Ik volgde een HBO-opleiding Voedingsdeskundige en startte drie jaar geleden mijn eigen bedrijf: Axis of Energy. Daarin begeleid ik mijn cliënten vooral in het maken van de juiste keuzes.

Beter voor je lijf

Biologisch is voor mij altijd de juiste keuze, omdat het zo puur mogelijk is. Bij biologisch vlees weet je dat de dieren een goed en rustig leven hebben gehad en dat ze biologisch voeding hebben gegeten. Dat merk je allemaal terug in de kwaliteit van het vlees. Biologisch vlees is daarom echt beter voor je lijf; we verteren het beter. Als ik regulier vlees eet, merk ik dat meteen aan mijn darmen. Ik koop daarom alleen bij de biologische slager.

Een goed verhaal

Toen ik een half jaar geleden in Arnhem kwam wonen, ging ik op zoek naar een slagerij. Het aanbod slagerijen is groot, maar ik koos heel bewust voor De Groene Weg aan de Steenstraat. Bij hun verhaal en transparantie had ik het beste gevoel. En nog steeds! Ik koop al mijn vlees bij slager Gijs. Het assortiment is ruim, het vlees is goed en als ze iets niet hebben, bestellen ze het. Ook als ik vragen heb over de dieren of de voeding van de dieren krijg ik altijd een goed antwoord. Dat is niet vanzelfsprekend.

Wel of geen vlees

Ook de keuze om wel of geen vlees te eten is er een die ik veel tegenkom in mijn werk. Aan het begin van een traject doe ik altijd een bloedtest bij mijn cliënten. Daarin merk ik dat veel mensen, met name vegetariërs en veganisten, een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer. Waarin zit ijzer? Juist, in vlees! Sommige mensen maken toch weer de keuze om vlees te gaan eten vanwege de vitamines en voedingsstoffen. Sowieso bestaan mijn voedingsschema’s vooral uit veel onbewerkte groenten en vlees. Dat verteert ons lichaam het beste. Veel van mijn cliënten gaan zelfs over op twee keer per dag warm eten. Heel gevarieerd natuurlijk. Kip, rund, varken… we hebben het allemaal nodig!

Boek over biologisch

Soms moeten mijn cliënten best wennen aan hun nieuwe voedingspatroon. Toch merk ik dat de keuze voor biologisch vaak geen drempel is. Los van dat mensen zelf ook liever kiezen voor onbewerkte producten en dieren die een goed leven hebben gehad, helpen biologische producten de cliënten sneller resultaten te boeken. En dat is waarom de cliënten bij mij komen. Ik vind het heel mooi dat we samen de gestelde doelen kunnen bereiken. Hopelijk mag ik dat nog jaren doen voor veel meer cliënten. En als ik dan ook nog ooit mijn eigen boek mag publiceren over biologisch vlees, dan is voor mij de cirkel rond.