Biologische kippen van KemperKip

Door Herman Kemper, eigenaar KemperKip

Al tien jaar lang is onze biologische kip te koop bij alle De Groene Weg slagerijen in Nederland. Een unieke samenwerking tussen twee biologische ketenregisseurs. Maar ons verhaal gaat verder terug. Zo’n dertig jaar geleden begonnen we al met het vermarkten van onze KemperKip. Ik neem je graag mee in het verhaal achter onze kip!

Eind jaren tachtig kreeg ik de vraag of ik kippen kon leveren die buiten scharrelden. Daar kon ik me zeker in vinden. Ik vond namelijk al langer dat de leefomgeving van kippen beter kon. Ik stemde in en zocht een paar pluimveehouders die zich bij mij wilden aansluiten. Samen begonnen we met het leveren van de scharrelkippen. In die tijd vrij uniek! Er was nog maar weinig vraag naar ‘biologisch’ vlees, dus het ging nog om kleine aantallen: zo’n 100 tot 200 per week. Het was dus in het begin best een onzekere periode. Gelukkig pakte het goed uit, want langzaam maar zeker groeide de vraag. Inmiddels zijn we marktleider op het gebied van de productie van biologische vleeskippen. En niet meer met scharrelkippen, maar met biologische kippen.

De Groene Weg

Ongeveer 10 jaar geleden startten we de samenwerking met De Groene Weg. Sindsdien leveren we een deel van onze biokippen aan ze. De slagers verwerken het vlees tot ambachtelijke producten, zoals drumsticks, filet, vleugels, worst en verschillende soorten broodbeleg. Het sprak De Groene Weg aan dat we de hele keten in eigen beheer hebben. Daarin lijken we misschien wel een beetje op elkaar. Zij zijn immers ook ketenregisseur en produceren varkens- en rundvlees ook in hun eigen keten, zoals wij dat met onze kippen doen. Ik denk dat de samenwerking daarom zo goed is. Waar nodig sparren we met elkaar over nieuwe ideeën en plannen. We vinden het beide belangrijk om dierenwelzijn en duurzaamheid voorop te stellen… en daarin altijd verder te gaan. 

Goed leven

Onze Kemper kippen brengen we groot op kleinschalige boerderijen in Nederland. Ze kunnen altijd naar buiten en leven in een stal die is voorzien van veel daglicht en natuurlijke ventilatie. Ze scharrelen lekker rond en kunnen eten en drinken wanneer ze willen. Dat vind ik heel mooi om te zien. De dieren hebben een heerlijk rustig leventje en worden ook ouder dan regulier gehouden vleeskippen. Ze hebben namelijk een langzamer groeitempo. Dat proef je bovendien terug in het vlees. De kip is malser, steviger en heeft een veel vollere smaak!

Alles in eigen beheer

Het is fijn om alle schakels van het proces in eigen beheer te hebben, van voer tot veearts en transport. Zo kunnen we duurzaamheid overal zo goed mogelijk waarborgen en houden we zelf de verantwoordelijkheid. We hebben bijvoorbeeld een vaste dierenarts die de pluimveehouders persoonlijk begeleidt. Hij en de boeren doen er alles aan om de kip een zo natuurlijk mogelijk leven te bieden. Dat is beter voor de kip… én beter voor ons.

Transport

Ook al het transport hebben we bij KemperKip in eigen beheer. Zo leveren we de kippen zelf aan de slachthuizen. Op deze manier weten we precies wat en hoeveel er wordt aangevoerd of juist weggebracht. En zo zijn we er zeker van dat het transport van de kippen zo diervriendelijk en milieubewust mogelijk gebeurt. En het voer? Dat stellen we zelf samen en vervoeren we zelf, zodat we precies weten wat de dieren binnen krijgen!

Zo duurzaam mogelijk

De vraag naar bioproducten blijft toenemen. Zo ook bij onze biologische Kemper Landhoen, want dat is hoe ons kippenras heet. We zijn hard op zoek naar boeren die de overstap willen maken, al is dat niet makkelijk. Als boer moet je namelijk best wat aanpassingen doen aan je bedrijf. Daarom willen we zelf ook stallen bouwen op een stuk grond in De Achterhoek. De vergunningen zijn al rond! Op 30 hectare grond kunnen we zo’n 13 stallen bouwen. Op die manier kunnen we de kippen zo veel mogelijk leefruimte bieden. En de stallen verwarmen we dan met zonne-energie. Wel zo duurzaam… en dat vinden we erg belangrijk!