De boer op: Ans en Jos Oude Egbrink

Bij De Groene Weg gaan we verder voor dierenwelzijn. Samen met de boeren maken we ons iedere dag sterk voor een goed leven voor de dieren. Elke boer doet dat op zijn of haar eigen wijze. Bioboeren Ans en Jos Oude Egbrink uit het Twentse De Lutte zijn daar een mooi voorbeeld van. De varkens krijgen veel aandacht van het stel. En voelen ze zich niet goed? Dan worden ze nog eens extra verzorgd in de speciale ziekenboeg. Met af en toe een slokje – jawel – cola. Ja, echt! Hoe dat precies zit? Ans legt het graag uit.

Aandacht voor alle dieren. Dat vinden Ans en Jos heel belangrijk. “In 2015 kwamen we voor de keuze te staan om het aantal dieren uit te breiden. Maar dat past niet bij ons. We willen niet het risico lopen dat we onze dieren uit het oog verliezen”, vertelt Ans. Het stel besloot daarom voor biologisch te kiezen. “Daar hadden we nog geen kaas van gegeten!”, lacht Ans. “Maar toen we gingen kijken bij een andere biologische boerderij, waren we snel om. Meer ruimte en een vrije uitloop naar buiten… dat sprak ons heel erg aan.”

Goed met de dieren, goed met de boer

“Sinds de omschakeling hebben we geen dag spijt gehad. Tuurlijk, het vergt meer handarbeid, omdat we bijvoorbeeld alleen nog maar natuurlijke bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken en de varkens op stro leven. Maar tegelijkertijd zijn we veel meer betrokken bij de dieren.” En daar geven Ans en Jos veel om. “Als we zien dat het goed gaat met de dieren, gaat het ook goed met ons.”

Speciale ziekenboeg

En voelt een varken zich een keer wat minder goed? Ook dan staan Ans en Jos klaar. “Het komt niet vaak voor dat de dieren zich niet lekker voelen. Omdat de dieren altijd naar buiten kunnen, bouwen ze een natuurlijke weerstand op. Maar eens in de zoveel tijd zie je dat een varken niet helemaal goed meekomt. Dan blijft het dier bijvoorbeeld wat kleiner dan de rest.” Ans verplaatst het dier dan naar de speciale ziekenboeg. “Dat is een eigen hok met stro, brokken en een drink-nippel. Hier hebben ze alle ruimte en rust om even bij te komen.”

Cola voor de varkens

Maar Ans heeft nog een bijzondere manier om de varkens op hun gemak te laten voelen. “Cola! Natuurlijk biologisch… en geen flessen vol. Maar als een varken zich wat lusteloos voelt, werkt cola als een soort oppepmiddel. Met een bloemengieter kan het varken er een beetje van proeven. De smaak alleen doet vaak al wonderen! Als het dier daarna uit zichzelf naar de drink-nippel gaat, weet ik dat het goed zit.” Ans’ bijzondere helingswijze viel ook de dierenarts op. “Hij vindt het geweldig hoe ik met de dieren omga. Ik word zelfs wel eens dokter Ans genoemd!”

Spelen met stro

“Van nature zijn varkens nieuwsgierige dieren”, vertelt Ans. “De dieren kennen mij en komen me begroeten als ik het hok inloop. Ook houden ze ervan om te spelen. Met elkaar, maar ook met dingen in de stal. We hangen wel eens een lege jerrycan met steentjes in het hok. Daar kunnen ze zich uren mee vermaken!” Het stro in de stal is voor de varkens ook vermakelijk speelgoed. “Daar kunnen ze lekker in wroeten. Of we leggen een jutezak met hooi in de stal. Dat is ook altijd een groot succes!”

Genieten met volle teugen

Ans en Jos genieten met volle teugen van het zorgen voor de dieren. Inmiddels werkt ook zoon Stef mee op de boerderij. Hij zal het bedrijf op den duur overnemen. “Maar wij blijven zeker nog wel betrokken. Daar is het vak veel te mooi voor. En we kunnen de varkens ook nog lang niet missen!”