De boer op: Arend Versteeg

Stallen uitmesten, de dieren voeren en in de gaten houden, reparaties uitvoeren: het zijn allemaal voorbeelden van werkzaamheden op de boerderij. Maar boer Arend Versteeg heeft dagelijks nog wat meer ‘to do’s’ op zijn lijstje staan. Naast zijn biologische varkensboerderij in Uddel heeft hij een eigen herberg, organiseert hij bedrijfsfeesten, houdt hij koeien en paarden, zet hij zich in voor de biodiversiteit op en rond zijn boerderij én heeft hij een eigen foodtruck. Een boer die dus verder gaat… voor jou!

De boerderij van Arend kent een lange geschiedenis. “Het is een monumentaal pand en stamt uit 1600. Zo lang woont mijn familie ook al op deze mooie plek, midden op de Veluwe. Het was altijd een gemengd bedrijf met koeien, varkens en paarden.” In 1990 nam Arend het van zijn oma over. “Mijn vader had daarnaast ook nog een kleinschalige boerderij, iets verderop. De bestemming van die boerderij hebben we in 2008 omgeschakeld. We gingen van agrarisch naar recreatief en verbouwden die boerderij tot herberg.” Dat maakt dat Arends dagen er anno nu heel divers uitzien. “Zo kan ik ‘s ochtends bijvoorbeeld tussen de varkens lopen en ‘s middags een bedrijfsfeestje leiden. Juist die afwisseling maakt mijn werk super om te doen.”

Omschakeling

De affiniteit met het boerenleven is Arend met de paplepel ingegoten. “Ik wist eigenlijk niet anders en wilde altijd al boer worden. Ik vond het super dat ik mijn oma’s boerderij in 1990 mocht overnemen. Het houden van varkens is helemaal mijn ding. Alleen vond ik destijds de hokken erg klein en besloot ik in 2016 over te schakelen naar biologisch.” Sindsdien boert hij met een goed gevoel en levert hij aan De Groene Weg. “Dat is een hele prettige samenwerking. Je wordt als (nieuwe) leverancier ontzettend goed begeleid. Daarnaast zijn de eerlijke prijs die we krijgen en de afspraken die worden nagekomen natuurlijk ook belangrijke punten voor ons als leveranciers.”

Biologische varkens

“Sinds we biologische varkens houden, vind ik het werk eigenlijk nóg mooier. De dieren hebben alle ruimte en kunnen naar buiten wanneer ze willen. Veel natuurlijker!” De Veluwse boer houdt op dit moment 110 varkens, maar wil daar in de toekomst graag nog een aantal zeugen aan toevoegen. “We willen onze varkenshouderij graag gesloten maken. Dat wil zeggen: de dieren worden hier geboren en blijven hier tot we ze naar De Groene Weg kunnen brengen. Daarnaast willen we de stallen van het rundvee verbouwen.” Arend houdt namelijk ook een koppel melk- en zoogkoeien. “We maken dan een stalvloer van organisch materiaal. Deze vloer zorgt voor minder hoefproblemen en het stimuleert natuurlijk gedrag.”

Variatie

Naast de agrarische tak is de recreatieve tak van groot belang voor Arend en zijn gezin. “Voor de coronatijd hadden we altijd vele groepen bedrijfsfeesten en familiedagen bij ons over de vloer. Zo’n dag begint met een rondleiding over onze boerderij.” Arend vertelt dan uitgebreid over alle facetten van zijn bedrijf. “Veel mensen weten niet dat biologisch verder gaat dan een varken in het stro en een groen label op het product in de supermarkt. Tijdens die bezoeken ben ik altijd weer blij als ik voor een stukje kennisoverdracht heb kunnen zorgen.” Na de rondleiding staat er een activiteit op het programma. “Mensen kunnen hier wandelen over het klompenpad, boerengolfen, voetgolfen en zelf leren koeien melken. Daarna is het tijd voor gezelligheid. We steken de barbecue aan of verzorgen een compleet (biologisch) buffet. Want naast het biologische vlees dat we serveren, bieden we ook biologische friet aan… gewoon van aardappels van eigen land!”

Foodtruck

“Toen corona roet in het eten gooide, gingen we op zoek naar een alternatief voor de recreatieve tak. Ik verbouwde een oude camper en richtte ‘m helemaal in als foodtruck. Nu verkoop ik drie dagen in de week vanuit Foodtruck ‘t Vossegat een heerlijk menu.” Arend bedenkt en bereidt zelf het menu, dat per week verschilt en bestaat uit biologisch vlees, friet en snacks. “De ene keer gaan we voor een lekker stoofpotje, de andere keer staat er een broodje shoarma op het menu.” En de verkoop gaat goed. “Iedereen kent de foodtrucks met pizza’s of patat intussen wel. Maar eentje met uitsluitend biologische producten? Die was er nog niet in de omgeving van Apeldoorn!” Arend neemt het biologische varkensvlees af bij De Groene Weg en het biologische rundvlees komt van Ecofields in Wekerom. “Mensen proeven het verschil. Die biologische braadworst of pulled pork vinden ze nog nét wat lekkerder.”

Vervolg

“In eerste instantie was het de bedoeling om na de coronaperiode te stoppen met onze foodtruck. Maar ik denk dat we het nu toch gaan doorzetten. Het is een groot succes!” Daarnaast blijft Arend bezig als biologische boer. “Zodra het weer kan, breng ik ons boeren-gedachtengoed graag weer in het écht over. Dan vertel ik ons verhaal en dat van De Groene Weg aan families, bedrijven en schoolklassen.” En verdere plannen? “Die blijf ik altijd houden. Maar dat is normaal als je boer bent, vind ik. Het verbeteren van de zaken op de boerderij is een doorgaand proces. En daar ben ik maar wat blij om… want zo kan ik doen wat ik leuk vind!”