De boer op: Jarno van den Berg

Op Vleesboerderij Veluws Land rennen de 45 zeugen dagelijks door de wei. Blije varkens dus… en blije eigenaren! Toen Jarno en Heleen van den Berg in 2011 begonnen met het houden van twee zeugen, hadden ze nooit gedacht dat ze zouden uitgroeien tot een echte biologische boerderij. En dat het zo goed zou gaan met hun eigen verkoop van biologisch varkensvlees!

“We dachten: we schaffen gewoon eens een paar varkens aan. De ruimte was er en de interesse ook: we keken gewoon hoe het zou gaan lopen”, vertelt de Vaassense boer. Het stel had toen niet gedacht dat ze zouden gaan leveren aan De Groene Weg. “We hadden toen allebei nog een andere baan. In een paar jaar zijn we ontzettend gegroeid en we zijn heel blij en dankbaar dat dit ons is gelukt.”

Traceerbaar, puur en gezond vlees

Jarno vindt het belangrijk om te weten waar zijn vlees vandaan komt. “Ik vind vlees eten prima maar wel zolang het dier een waardig leven heeft gehad. En dat wil ik ook zeker weten.” Vanuit die gedachte startte de Vaassense boer met fokken en stapte hij daarna in het verkoopavontuur. “De varkens hebben meer ruimte en leven een leven dat zo dicht mogelijk bij de natuur komt. En dat is nog steeds het uitgangspunt. We fokken traceerbaar, puur en gezond vlees.” Het bleek dat meer mensen daarnaar op zoek waren. “Al snel begonnen we op zaterdagochtend met het verkopen van ons eigen vlees. De mensen wisten ons te vinden en de ochtenden werden steeds drukker. Daarom hebben we de verkoop grotendeels overgedragen aan mijn zusje die een boerderijwinkel heeft bij ons op het erf.”

Jarno en Heleen van den Berg

De Groene Weg

De verkoop steeg en Jarno kocht meer varkens bij. “Het ging goed en we groeiden behoorlijk snel. Daarom begonnen we verder om ons heen te kijken naar eventuele afnemers. Via collega-boerin Nieske kwamen we bij De Groene Weg terecht. En na een aantal goede gesprekken waren we een nieuwe leverancier.” Jarno is enthousiast over het concept van De Groene Weg. “Het sluit helemaal aan bij ons gedachtegoed en geeft ons de mogelijkheid om te groeien. Ook omdat we een afzetzekerheid hebben. Daarnaast helpt het ons ook op een andere manier. We verkopen onze varkens namelijk aan De Groene Weg, maar krijgen er – naast financiële inkomsten – ook nog wat voor terug! We hebben af en toe een tekort aan bepaalde soorten varkensvlees. Denk hierbij aan de populaire speklappen en spekblokjes. Die kopen we dan in via De Groene Weg. Ideaal!” Daarnaast levert de boer ook aan restaurants in de buurt. “Daar doen de spareribs, varkenshaasjes en rib roasts het goed. Het bevalt dus op alle vlakken goed om samen te werken met De Groene Weg.”

Gewaardeerd

Consumenten zijn enthousiast over het varkensvlees van Vleesboerderij Veluws Land. “Fijn dat we van velen te horen krijgen dat we het goed doen. En niet alleen van onze vaste klanten in de winkel, maar ook van onze volgers op Facebook. Heleen post vaak foto’s en filmpjes op onze pagina om zo een kijkje in ons leven – maar ook in dat van de varkens – te geven. Rennende varkens in de wei, slapende biggetjes met een vol buikje of de sproeier op de buitenhokken tijdens warme dagen… mensen zijn laaiend enthousiast! En dat maakt ons dan ook weer blij.”

Verder voor voeding

Naast dat Jarno het belangrijk vindt om gezond en traceerbaar vlees aan consumenten te leveren, gaat hij ook verder voor de voeding voor zijn varkens. “Natuurlijk is het gebruik van biologisch voer en stro voor een De Groene Weg-boer verplicht. Maar onze varkens genieten daarnaast dagelijks van natuurhooi: onbewerkt en onbemest hooi dat rijk is aan voedingsstoffen. Alles zo puur mogelijk. Dat proef je als consument uiteindelijk ook terug in het eindproduct.” En daar willen Jarno en Heleen graag nog een hele poos aan blijven werken. “Natuurlijk willen we qua voer, gezondheid en dierenwelzijn altijd verder blijven gaan. En misschien ook in aantal nog wat groeien, zolang het behapbaar blijft. We hopen dat het ons gegund is… en zullen zelf natuurlijk onze uiterste best blijven doen om dit samen met De Groene Weg te bereiken!”