De boer op: Rokus Lakerveld

Op boerderij De Drie Wedden in het Zuid-Hollandse Noordeloos krijgt natuur volop de ruimte. De biologische ossen lopen van april tot december in een groot natuurgebied bij de Lek Uiterwaarden. De 4 eigenaren – Nelie, Teunis Jacob, Anja en Rokus – zouden zich geen andere manier van boeren kunnen voorstellen. Rokus vertelt je er graag meer over!

De Drie Wedden kent maar liefst 4 beheerders. “Dat zit zo. Teunis Jacob en zijn vrouw Nelie namen het bedrijf van zijn ouders over toen hij een jaar of 23 was. In de jaren ‘90 schakelden ze om naar biologisch”, vertelt Rokus. Rokus zelf groeide op een andere boerderij in Noordeloos op. Van jongs af aan hielp hij mee op De Drie Wedden. “Elke vrije zaterdag en in de vakanties was ik er te vinden. Toen al was het echt mijn passie. Nadat ik klaar was met mijn opleiding dier- en veehouderij aan de HAS in Den Bosch vroeg Teunis Jacob of ik het leuk zou vinden om in de maatschap te treden. Ook hun dochter Anja leek het wel wat. Sindsdien doen we het met z’n viertjes. En dat gaat heel goed!”

Reilen en zeilen

Sinds een paar jaar is Teunis Jacob wethouder bij de gemeente Molenlanden. Een fulltime baan, waardoor er wat minder tijd overblijft op de boerderij. “Maar we weten dat goed op te vangen. Teunis Jacob helpt ‘s ochtends en ‘s avonds met het voeren en melken. We hebben naast onze ossen namelijk ook nog melkkoeien met kalfjes en schapen met hun lammetjes. Nelie en Anja gaan met z’n tweetjes over de vleesverkoop. Ze zorgen dat de internetbestellingen de deur uit gaan en vullen het winkelaanbod aan. Daarnaast is Nelie imker en zorgt ze voor de schapen en lammetjes.” Rokus neemt de dagelijkse bedrijfsvoering op zich. “En dat loopt enorm uiteen. De ene keer sta ik tussen de melkkoeien en de andere keer begeleid ik de ossen naar een nieuw stuk grond. Saai kun je ons werk dus niet noemen!”

Gesloten kringloop

Dat de natuur een grote rol speelt op de Zuid-Hollandse boerderij, mag duidelijk zijn. Het begint bij de biologische koeien en schapen, die genieten van meer ruimte en het buitenzijn. En natuurlijk de biologische gesloten kringloop. De kuusjes (vrouwelijke kalfjes) groeien op als nieuwe generatie melkkoeien, maar het is uniek dat sinds een aantal jaar ook de stiertjes op de boerderij blijven.” De stiertjes worden gecastreerd en gaan nadien als os door het leven. “In 2016 kregen we de kans om natuurgebied de Lek Uiterwaarden in Vianen te pachten. Een prachtige plek voor onze ossen. Sindsdien genieten ze daar van alle ruimte, rust en van alles dat er groeit en bloeit.”

Natuurbeheer

“Zelf ben ik daardoor ook veel buiten te vinden. En ik vind het heerlijk, al moet er natuurlijk elke dag heel wat werk worden verzet. Als natuurbeheerder van de Lek Uiterwaarden houd ik me aan het opgestelde natuurbeheerplan. Dat betekent dat de ossen niet overal mogen grazen en dat verschilt dan weer per seizoen. We maken daarom afrasteringen die we goed moeten onderhouden.” Ook houdt Rokus rekening met het maaien van het gras. “In het natuurgebied (en bij ons op de boerderij) zitten veel weidevogels. Daarom kunnen we niet te pas en te onpas maaien. Of er zijn juist stukken die we eerst moeten maaien, voordat de ossen er mogen lopen.” Rokus geniet volop van het leven buiten in de natuur. “Al moet ik ook het niet gaan romantiseren, want het is en blijft natuurlijk hard werken. En natuurlijk verloopt niet altijd alles zoals je wil. Toch ben ik dik tevreden met mijn werk als biologische boer.”

Blaarkopkoeien

Naast het werk in de natuur spreken de dieren Rokus enorm aan. Geen dag is voor hem hetzelfde. “De ene keer zie ik een kalfje ter wereld komen en de andere keer loop ik middenin het weiland, op weg naar de ossen. Dat komt natuurlijk ook door de verschillende takken die we bedrijven binnen onze boerderij.” De koeien die op De Drie Wedden wonen, zijn Groninger Blaarkoppen. Ook wel bekend als dubbeldoelkoeien. “Het is een prachtig ras dat voor zowel de melk als het vlees kan worden gehouden. Ze past dus perfect binnen onze biologische kringloop.” Naast de vleesverkoop van eigen dieren, levert De Drie Wedden runderen aan De Groene Weg. “Als we meer dieren dan gemiddeld hebben, kunnen we terecht bij De Groene Weg. Een mooie samenwerking!”

Toekomstplannen

“Natuurlijk vind ik het werk op de boerderij mooi, maar ik houd er ook van om te ondernemen. Het is een vak naar mijn hart. Met z’n vieren zijn we continu bezig om alle schakels binnen De Drie Wedden te blijven verbeteren.” Sinds een paar jaar hebben ze zonnepanelen op de boerderij. “Daarmee zijn we zelfvoorzienend, maar leveren we ook energie aan de mensen om ons heen. Een mooie, duurzame stap. Daarnaast richten we ons nu voornamelijk op de vleesafzet. Waar liggen kansen en waar kunnen we nog zaken verbeteren?” Tot slot is Rokus met zijn gezin afgelopen jaar op De Drie Wedden gaan wonen. “Voorheen woonden we in de nieuwbouw, maar nu we hier wonen is het plaatje compleet. Ik zou niet anders meer willen!”