De boer op: Wilko en Hermien Kemp

Het gebied tussen Bussum, Hilversum en Weesp kenmerkt zich door haar mooie natuur. Voor Wilko en Hermien is het ook hun woon- en werkplek. Het stel boert hier al zo’n 35 jaar met koeien én schapen. En sinds een paar jaar doen ze dit biologisch!

In 2014 kwam het stel voor de keuze om de boerderij uit te breiden of niet. “Het melkquotum werd afgeschaft en dat zorgde voor wat veranderingen. Op elke verjaardag waar je kwam kreeg je de vraag: wat doe jij in 2015? Veel collega-boeren breidden uit en bouwden stallen bij. Maar dat zagen wij niet zitten.” Toen Wilko een lezing over de biologische veehouderij bezocht, werd hij enthousiast. “We wonen in een mooi natuurgebied. Ik wilde de natuur niet tot last zijn, maar er juist in meegaan. Biologisch was daarom een prachtige oplossing. En De Groene Weg kon ons hierin goed ondersteunen.”

Grasmat vol voedingsstoffen

“En zo schakelden we een paar jaar geleden over. Eerst met de koeien, daarna ook met de schapen,” vertelt Wilko. “In het begin was dat wel even wennen. Het is een andere manier van boeren. Zo mag je als biologische boer geen gebruik maken van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Een goede zaak natuurlijk, maar het verandert je werkwijze wel.” En dat merkten Wilko en Hermien ook op en rond hun boerderij. “Onze grasmat veranderde. Bepaalde planten groeien hier nu niet meer, maar in de plaats daarvoor hebben we ander groen vol goede voedingsstoffen teruggekregen. En daar worden de koeien en schapen erg gelukkig van!”

Van bodem tot vlees

Inmiddels is het stel helemaal gewend aan biologisch boeren. “Het bevalt heel goed. Als biologische boer houd je een goede balans tussen mens, natuur en dier. Ik zeg wel eens: van bodem tot vlees. Ik ga nu veel meer het weiland in en houd alles wat er groeit nauwlettend in de gaten. Onze boerderij is niet alleen biologisch, maar ook natuurinclusief. Voor ons betekent dit dat de veehouderij ten dienste staat van de natuur… en niet andersom.” Ook het contact met de dieren kan het stel heel erg waarderen. “En het is mooi om te zien dat de dieren zo genieten van alle ruimte die ze hebben.”

Steentje bijdragen

Het behoud van de natuur vonden Wilko en Hermien altijd al belangrijk. “Toen we 21 waren namen we de boerderij over van Hermiens ouders,” vertelt Wilko. “Dat is inmiddels zo’n 35 jaar geleden. Inmiddels is er in de stedelijke omgeving heel wat bijgebouwd. Maar dit mooie stukje natuur is gelukkig behouden.” En daar draagt het stel haar steentje aan bij. “We beheren en onderhouden grond van Natuurmonumenten. Biodiversiteit is daarin een hele belangrijke. Bloemen en planten krijgen hier de kans om te groeien en bloeien. Onze dieren kunnen dan ook grazen in een heel bloemrijk gebied.”

Lammetjes kijken

De mooie boerderij van Wilko en Hermien trekt heel wat bekijks. “In deze corona-tijd is dat minder, maar normaal gesproken komen veel mensen kijken hoe het er hier aan toe gaat. Als de lammetjes in het voorjaar naar buiten gaan, nodigen we peuterscholen, basisscholen en bejaardentehuizen uit. En ook als de koeien weer hun hoeven in het weiland zetten, komen veel mensen kijken.” Omdat de boerderij gelegen is in een mooi natuurgebied, weten ook veel wandelaars de plek te vinden. “Het hele jaar door komen mensen even bij de koeien, kalfjes, schapen en lammetjes kijken. De reacties zijn altijd positief!”

Overstekende koeien

“Dat alles zorgt voor een grote saamhorigheid. Mensen zijn erg betrokken en heel geïnteresseerd in onze boerderij.” Dat merkt het stel ook als ze hun koeien naar het weiland brengen. “We hebben dicht aan huis niet genoeg ruimte om al onze dieren te laten grazen. Daarom moeten we soms de weg over, naar een ander weiland. Een vaste groep mensen schiet dan altijd vrijwillig te hulp. Met de honden breng en haal ik de koeien op, terwijl deze mensen de weg afzetten. Een hele mooi samenwerking! En de automobilisten die dan moeten wachten, hoor je nooit klagen. Ze stappen meestal zelfs uit om een foto te maken.”

De Groene Weg

Als partner van De Groene Weg kunnen Wilko en Hermien rekenen op zekerheid. “Onze dieren worden goed in de gaten gehouden. Zijn ze helemaal gezond of kunnen we nog wat verbeteren? Bij De Groene Weg ben je er zeker van dat het goed zit. Ook weet ik dat het vlees bij iemand op het bord komt die het waardeert en die bereid is om ervoor te betalen. Dankzij deze consumenten kan ik mijn werk uitvoeren zoals ik dat vandaag de dag doe. En daar ben ik heel blij mee!”

Rooskleurige toekomst

Deze decemberperiode is voor de familie Kemp wat rustiger. “Dat is stilte voor de ‘storm’. Op het land is in deze wintertijd minder te doen en onze dieren zijn nu niet drachtig. Het geeft ons de mogelijkheid om ‘gewoon’ de feestdagen te vieren… al gaat het voeren en melken natuurlijk altijd door. Maar dat doen we tijdens de kerstdagen met het hele gezin. En dat heeft ook wel wat!” Op de lange termijn zien Wilko en Hermien de toekomst rooskleurig in. “Ik denk dat de biologische markt verder groeit. Dat geeft onze kinderen zekerheid om de boerderij over te nemen.” Een spannende, maar mooie stap voor de familie. “Plannen voor de volgende generatie zijn er. En tot die tijd boeren wij natuurlijk zelf vrolijk en biologisch door!”