De charmes van het slagersambacht

Door Ton Visser, De Groene Weg slager in Eindhoven

Het slagersvak is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader was slager en zo kwam ik al jong in aanraking met het vak. Toen ik 13 jaar was kreeg ik mijn eerste baantje in een slagerij. Als schoonmaker, maar toch! Daarna volgde ik de vakopleiding en inmiddels zit ik alweer dik 40 jaar in het vak… én ben ik slager bij De Groene Weg in Eindhoven. Samen met collega Jane leid ik dit mooie filiaal. De combinatie van het ambachtelijke werk en contact met klanten in de winkel vinden we het mooiste wat er is!

Ik denk dat veel collega-slagers het met me eens zijn als ik zeg dat het slagersvak niet zomaar een baan is. Het is werk naar je hart. Daar sluit de biologische keten mooi op aan. Met iedereen binnen onze keten werken we aan een prachtig eindproduct. Toen ik een aantal jaar geleden gevraagd werd om biologische slager te worden bij De Groene Weg Eindhoven greep ik die kans dan ook met beide handen aan.

Mooie specialiteiten

Er is voor mij niets mooier dan slager zijn in de biologische sector. Hier ga je eigenlijk helemaal terug naar het ambacht van het slagersvak. Het begint natuurlijk met een goed leven van de dieren. De basis waarmee wij werken – het vlees – is daarmee super verantwoord. En vervolgens is de bereiding 100% ambachtelijk. De worstsoorten in het speciaal: die komen uit onze eigen worstmakerij. Maar ook het bereiden van andere vleesproducten gebeurt allemaal met de hand: de plakjes en lapjes vlees snijden, gehaktballen rollen, het marineren… puur vakwerk met 100% biologische ingrediënten. Naast alledaagse vleesproducten zoals gekookte achterham en gebraden gehakt hebben we allerlei specialiteiten die je niet zomaar in de supermarkt vindt. Lamssalami bijvoorbeeld, of de échte Brabantse plaatham.

Persoonlijke touch 

Al met al is de basis bij alle De Groene Weg slagerijen hetzelfde, maar voegen we er allemaal ons eigen stukje ambacht aan toe. In het noorden werken ze bijvoorbeeld met kruidnagel. Nou, ik kan je vertellen… dat raak je bij ons aan de straatstenen niet kwijt! Dat is voor Jane en mij ook een stukje ambacht: die persoonlijke touch. We halen enorm veel plezier uit het maken van onze eigen specialiteiten en proberen regelmatig wat nieuws uit. Dan schuiven we een beetje qua ingrediënten en kijken we hoe het de klanten bevalt. Als het dan goed ontvangen wordt is dat natuurlijk super. 

Aandacht voor de klant

We vinden het in onze slagerij heel belangrijk om de tijd te nemen voor mensen. Door te vragen hoe de bereiding van het stoofpotje ging bijvoorbeeld, door te informeren hoe het barbecuepakket heeft gesmaakt of door een persoonlijke tip te geven voor een nieuwe specialiteit. Klanten kunnen dat persoonlijke contact erg waarderen. De meeste mensen kennen we dan ook bij naam! Ook al zitten we in de stad, bij ons krijg je toch een beetje het dorpse gevoel. Er hangt een gemoedelijke sfeer en daar zijn we trots op.

Info uitwisselen

Dat we onderdeel zijn van een keten als De Groene Weg vinden Jane en ik prachtig. We hechten dan ook veel waarde aan contact met onze collega-slagers. We hebben het vaak over onze specialiteiten en hoe die tot stand komen, maar ook over contact met klanten, onze bezorging en vernieuwing. Ik vind het belangrijk om te weten hoe onze collega’s alle zaken aanvliegen. Inmiddels draai ik al een poosje mee in het slagersvak. Maar ik vind dat je nooit te oud bent om te leren en het nóg beter te doen.

Nog even door

Ook al heb ik de leeftijd van 60 jaar aangetikt, ik ben nog lang niet klaar met het werken in mijn biologische slagerij. Daarvoor vind ik het veel te leuk! Het werken met je handen, alles in goede banen leiden, het contact met klanten in de winkel: ik geniet er echt van. Ik hoop dat we dit prachtige ambacht hier nog een tijd mogen uitoefenen!