Van bord tot boer: de reis van de biologische slavink

De biologische slavink. Eén van de eerste vlug- en panklare vleesproducten ooit bedacht. Een stuk vlees dat je waarschijnlijk als kind al veel at. Een klassieker! Maar voordat dit stukje vlees op jouw bord ligt, gaat er heel wat aan vooraf. Wij weten precies waar jouw slavink vandaan komt, omdat we de hele keten van ons varkensvlees beheersen. Wat er precies gebeurt in de verschillende stappen van onze keten? Wij nemen je mee. In de reis van de biologische slavink!

JOUW BORD

We beginnen de reis bij jou thuis. Na een bezoekje aan de slager belandt de biologische slavink via je boodschappentas de pan in… op jouw bord! Tussen de bloemkool en aardappelen met jus. Of zoals wij de specialiteit graag eten: met een Hollandse stamppot. De biologische slavink is een lekkere én eerlijke klassieker, vol van smaak. 

DE SLAGER

Je koos de biologische slavink bij een bezoekje aan één van onze tien slagerijen door heel Nederland. Daar heeft de slager de slavink zelf bereid met de ambacht van het slagersvak. Een slavink bestaat uit twee delen: gekruid varkensgehakt en dunne speklapjes. De slager krijgt het varkensvlees in kleinere delen binnen vanuit de vleesverwerking. Dit varkensvlees kruidt hij met een mix van biologische kruiden en specerijen (peper, zout, koriander, nootmuskaat en gember). Nadat het vlees door de gehaktmolen is gegaan, rolt de slager het tot een mooie worst om het daarna in stukjes te snijden. Het geheim voor een goede slavink? Een speklapje om de worst in de lengte én een laagje spek over de breedte. Het vouwen is hierin een belangrijk onderdeel. Een écht mooie slavink heeft ook de ‘kontjes’ bedekt met spek!

DE VLEESVERWERKER

Onze eigen vleesverwerking in Groenlo zorgt ervoor dat vlees in grote delen klaar is voor onze slagers. Hij krijgt varkens binnen van onze boeren op het moment dat ze op het gewenste gewicht zijn. Een slavink wordt gemaakt van verschillende delen van het varken. Zo maken we het gehakt van reststukjes – ook wel ‘snippers’ genoemd – die vrijkomen bij de verwerking van het varkensvlees. Het speklapje komt van de buik van een varken. 

biologische slavink

DE BOER

Uiteindelijk begint het natuurlijk allemaal op de boerderij, zoals de biologische varkenshouderij van Nieske Neimeijer. Onze boeren hebben optimaal oog voor de gezondheid van de dieren, om een zo goed mogelijk stuk varkensvlees te kunnen afleveren. Aan de krulstaart ziet een boer of het dier gezond is. Maar ook aan de lijn in de rug en deuk in de kont kun je goede vleesvarkens op jonge leeftijd al herkennen. Naast biologisch voer krijgen onze varkens ingekuild gras te eten. Dat is honderd procent natuurlijk. Dat vinden zij niet alleen heerlijk, maar draagt ook bij aan de kwaliteit van het vlees!

WIST JE DAT… ?

Tot slot nog even een leuk weetje over de slavink. Want weet je hoe de slavink aan zijn naam komt? Om dat te beantwoorden moeten we terug naar de jaren vijftig. Na Pasen bleef het nodige vlees over bij veel slagers. Slager Jaap Boerwinkel maakte toen rolletjes gehakt van allerlei reststukjes, omhuld in overgebleven ontbijtspek. Hij at dit samen met… sla! Jaap vertelde dit verhaal aan collega-slager Ton Spoelder die het recept namaakte en verder ontwikkelde. Hij noemde het de slavink. In de eerste week verkocht hij al 300 van zijn nieuwe slavinken. En sindsdien is dit vleesproduct natuurlijk niet meer weg te denken uit onze slagerijen! Vertel eens, hoe combineer jij de slavink het liefst?