Even naar de slagerij van Alex

Biologische slager Alex
Door Alex Griffioen, De Groene Weg slager in Breda

Het slagersvak draait om ambacht. Het werken met de handen. En weten wat je in handen hebt. In onze biologische slagerij in Breda staan deze twee waardes centraal. Zo werken we al 28 jaar aan de mooiste biologische specialiteiten met én zonder vlees. En dat is waar onze klanten ons voor weten te vinden. Het hele jaar door!

Het slagersvak zat altijd al in de familie. Veel ooms en neven waren slager. En ook mijn vader had de ambitie om slager te worden. Extra bijzonder dus, dat ik nu eigenaar ben van De Groene Weg in Breda. Tijdens de slagersvakschool kwam ik aanraking met de oprichter van De Groene Weg. Hij raakte mij met zijn enthousiasme over het biologische vak. In die tijd werkte een vriend van mij ook bij De Groene Weg. Ik leerde over de goede kwaliteit van het vlees, de omgang met de dieren en bezocht boerderijen. Toen ik al zo’n tien jaar bij gangbare slagerijen werkte, zocht de directeur van De Groene Weg mij weer op. Hij wilde graag een biologische slagerij openen in Breda en vroeg me of ik deze winkel wilde runnen. Daarover hoefde ik niet lang na te denken. We zochten een pand en inmiddels zijn we 28 mooie jaren verder.

Het hele dier

Nog elke dag werk ik hier met veel enthousiasme. En dat komt vooral door de mooie producten die we hebben. We leveren kwaliteit, we maken het meeste zelf én weten waar ons vlees vandaan komt. Neem ons rundvlees: dat komt van de Blonde d’Aquitaine. Dit koeienras zorgt voor bijzonder mals vlees dat fijn is van structuur. We kopen het in bij een rundveehouder in Alem, waar de koeien grazen aan de Maas. Het slachten gebeurt bij een vleesverwerker in Kerkdriel. Heel lokaal dus! En het zorgt ervoor dat we de hele koe kunnen verwerken. Van tong tot côte de boeuf… we bereiden het zelf en proberen alles te gebruiken.

Even naar Alex

Onze klanten komen vooral voor onze goede biologische kwaliteit. “Ik ga even naar Alex” is een veelgebruikte zin hier in Breda. Het is leuk als ik bellende mensen hoor zeggen “ik ben nu bij Alex, kom zo thuis!”. De meeste klanten komen hier al jaren. Je bouwt een band op en weet precies waarvoor ze komen. De meesten kopen het hele jaar door vaste producten. Al lopen onze seizoensproducten ook goed. Deze tijd van het jaar vraagt om eigen specialiteiten. We verkopen minder stoofvlees, maar juist meer achterham. Lekker bij asperges! Ook zorgen we er nu voor dat we genoeg barbecueproducten bereiden. Zoals hamburgers en spareribs. Of een heel groot stuk entrecote. Voor een stuk van 2 à 3 kilo kun je ook in onze slagerij terecht!

Inspiratie op vakantie

Naast het gebruikelijke vlees en seizoensproducten verkopen we in onze slagerij ook eigen specialiteiten. Deze bedenk ik vaak tijdens een reisje in het buitenland. Een paar jaar geleden werd ik tijdens een vakantie in de Provence geïnspireerd door Franse kruiden. Bij thuiskomst ging ik aan de slag met varkensvlees, pepertjes, knoflook, zout en wat andere specerijen… en zo ontstond de provençaalse spies. Datzelfde deed ik na mijn vakantie op Corsica. Onze klanten konden toen genieten van de Corsicaanse spies: schouderkarbonade met ketjap, venkel en kruiden op een stokje met een spekje er tussen!

Flexi en vega

Ook zijn we druk bezig met producten zónder vlees. Ik ben natuurlijk slager, maar merk ook dat de vraag naar vegetarische producten toeneemt. En dus maak ik zelf flexitarische specialiteiten. Deze bestaan deels uit vlees en deels uit groenten. Zoals een burger van rundergehakt, prei, ketjap en courgette! De flexitarische specialiteiten verkopen goed, maar in deze tijd is er ook vraag naar producten die helemaal geen vlees bevatten. Daarom verkopen we ook vegetarische producten. Natuurlijk allemaal biologisch. Met kaas, ei, pastinaak, bieslook en een rood pepertje maken we burgers. En met wortel, rijst, ei, kaas en bruschetta-kruiden schnitzels. Vooral de burger gaat echt als een speer! Ze zijn vaak al uitverkocht voordat we het doorhebben. Sommige klanten komen er zelfs speciaal voor terug.

En zo probeer ik in mijn slagerij elke keer wat nieuws om onze klanten te verrassen. Naast het gebruikelijke biologische assortiment natuurlijk! Mogen we jou binnenkort ook eens begroeten in mijn slagerij… of die van mijn collega’s elders in Nederland?