Foodie Ellen gaat voor gezond, eerlijk én on a budget

Fabulous, fit én budgetproof: drie pijlers die de rode draad vormen op Ellens Instagrampagina, haar website én in haar boek. Daar laat ze zien dat je ook met een kleiner budget heel gezond kunt eten. En vlees? “Daar houd ik ontzettend van. Maar ik vind ook: geniet met mate. En als je geniet, doe het dan goed.”

Jarenlang werkte Ellen uit Arnhem als secretaresse. Door een onverwachte gebeurtenis dacht ze: dit wil ik niet voor de rest van mijn leven. Ze gooide het roer om. “Ik begon een evenementenbedrijf, heel spannend. Daarnaast startte ik een Instagrampagina. Niet om ‘influencer’ mee te worden, maar als stok achter de deur om af te vallen. Ik hoop niet dat ik je op ideeën breng, maar als je terugscrollt naar de eerste foto in mijn feed, zie je mij in ondergoed voor de spiegel.” Destijds heette de pagina Fat to fit on a budget. “Maar dat vond ik al snel heel negatief klinken. En budget klonk in mijn oren altijd als iets armoedigs, niet echt glamourous. Toen dacht ik opeens: fab! Want ik heb een heel leuk en fabulous leven, ondanks dat ik let op mijn budget.” En zo geschiedde. Fab and fit on a budget was geboren.

Groei

Al snel deelde Ellen niet alleen meer haar progressiefoto’s, maar liet ze ook haar supermarkt hauls zien. “Op die foto’s liet ik zien dat je een heleboel boodschappen kunt doen voor niet al te veel geld. Je moet alleen weten hoe je het moet aanpakken. We hebben namelijk heus niet allemaal duurdere producten als chiazaad nodig, maar moeten gewoon back to basic!” Mensen vonden het interessant, want het aantal volgers groeide. “Dan kreeg ik reacties als: ‘wat handig!’, of ‘nog nooit bij stilgestaan dat het ook zo kan’, en daar deed ik het natuurlijk voor.” In de recepten die Ellen deelt is alles puur. “Een goed stuk vlees of vis, aangevuld met de nodige groenten en fruit. Een heel natuurlijk patroon. Net als de groei van mijn pagina. Die is ook natuurlijk gegaan. Ik heb er geen gekkigheid voor hoeven uithalen en heb misschien gewoon geluk gehad. Mensen vonden mijn tips en tricks interessant, waardoor ik bleef groeien.”

Biologisch vlees

Dat biologisch vlees wat duurder is, weerhoudt Ellen er niet van om het zo nu en dan te kopen en eten. “Ik houd gewoon ontzettend van vlees. En ik ben van mening: als je ervan geniet, doe het dan goed.” Want als Ellen eerlijk is, vindt ze dat biologisch vlees meer smaak heeft. “En dat niet alleen. Het is ook malser…. en puurder. Ik vind het een fijne gedachte dat de dieren een goed leven hebben gehad.” Wat Ellen ook aanspreekt is de duurzaamheid van De Groene Weg slagerijen. “Bij de slagerij in Arnhem kun je botten kopen om bijvoorbeeld bouillon van te trekken. Zo zie je dat het hele dier gebruikt wordt en dat er weinig restafval is. Dat geeft mij een goed gevoel, want ik vind dat we respectvol met ons eten moeten omgaan. En het past daarnaast ook nog eens in het budget-plaatje!

Gezond

Dat ‘fit’ één van de uitgangspunten is in Ellens bedrijf, wil nog niet zeggen dat alle recepten caloriearm zijn. “Vaak genoeg heb ik zin in iets ongezonds en eet ik het gewoon.” Maar toch is Ellen er in de loop van de tijd achtergekomen dat ze het liefst wel zo veel mogelijk gezond eet. “Aan het begin van de tweede corona lockdown at ik alles wat los en vast zat. Ik heb er geen spijt van, want op dat moment had ik die behoefte. Maar word ik er happy van? Dat niet. Daarom probeer ik dit jaar de balans weer wat meer terug te vinden.” Ze eet over het algemeen gezond, met af en toe een guilty pleasure. “Ik word ‘s ochtends heel vrolijk van een knalroze gezonde smoothie, maar kan de dag erna ook gewoon een croissantje als ontbijt nemen.” En als we kijken naar vlees? Dan heeft Ellen twee absolute toppers op haar lijstje staan. “Je kunt me echt wakker maken voor een malse biefstuk, heerlijk. En op een goede tweede plek staat bacon. Die twee stukjes vlees zijn me echt heilig!”

Toekomst

“Inmiddels heb ik ruim 16.000 volgers op Instagram, een eigen kook- en besparingsboek én een website. Of ik daarmee tevreden ben? Eigenlijk wel. Het loopt zoals het loopt en ik ben wat dat betreft niet heel erg met doelen bezig.” Ellen benadrukt dat ze het vooral heel leuk vindt om met Fab and fit on a budget bezig te zijn. “Ik sta gewoon iets anders in het leven. Geld verdienen of rijk worden… dat is niet mijn ambitie. Natuurlijk zou het mooi zijn dat mijn bezoekersaantallen nog wat groeien, maar ik hoop vooral dat ik mensen iets mee kan geven. Dat ik ze kan blijven inspireren om gezond te eten en dat ik duidelijk kan maken dat dat prima kan met een kleiner budget!”