De boer op: Educatieve vee- en natuurboerderij Hamster Mieden

Deze maand staat in het teken van het thema ‘verder voor elkaar’. Dat is hét moment om een bezoekje te brengen aan de boerderij van Thom en Tsjikke Krol in het Friese Drogeham. Naast de grote diversiteit aan dieren, komen hier grote groepen kinderen en jongeren over de vloer. “Wij vinden het belangrijk om kinderen van jongs af aan respect bij te brengen voor alles wat leeft.” Oog voor mens, dier én natuur: de educatieve vee- en natuurboerderij Hamster Mieden heeft het allemaal! 

In 1978 kwam Thom tijdens zijn studie op de Hogere Landbouwschool een advertentie tegen over een schoolboerderij. Hij wist toen al dat hij dit ooit ook wilde. Na jaren als voorlichter in de agrarische sector te hebben gewerkt, liet Thom zich omscholen tot docent bij het toenmalige AOC Friesland. “Ik merkte dat het veel beter werkt om in de praktijk iets te doen dan in de schoolbanken”. Daarom was docent ook zeker niet zijn eindstation. Thom ging aan de slag als ‘promotor biologische landbouw’ voor de provincie Friesland om uiteindelijk in 2000 samen met zijn vrouw een eigen leer- en zorgboerderij te beginnen. “Het concept van geiten naast de bedstee in de stal spreekt me enorm aan. De ene kant van onze stal biedt slaapaccommodaties voor 40 kinderen en aan de andere kant staan de koeien in de potstal.” 

Voor jong en oud

“Kinderen komen tegenwoordig steeds minder in aanraking met dieren en natuur dan vroeger. Wij vinden het belangrijk om ze van jongs af aan respect bij te brengen voor alles wat leeft,” vertelt Thom. Daarom zijn de jongste peuters en kleuters al welkom op de boerderij om een halve dag mee te kijken. Maar ook groepen schoolklassen komen vaak een dag kijken en meehelpen, terwijl leerlingen van groep 7/8 en leerjaar 1/2 van het middelbaar onderwijs een hele week op kamp gaan op de boerderij. “Aan het begin is dat vaak best even wennen, vooral voor kinderen uit de stad. De eerste reactie van veel kinderen is dat het stinkt. Maar aan het eind van de dag zijn ze niet meer weg te slaan bij de dieren.” 

Zorg en educatie

Bij Hamster Mieden vind je alle dieren die thuishoren op een boerderij. “Koeien, varkens, schapen, kippen, paarden, konijnen en geiten. Niet in grote aantallen, maar ik vind het belangrijk dat elk kind zijn eigen favoriet kan vinden. Dieren hebben een enorme rustige uitwerking op kinderen.” Daarvan profiteren ook de zogenoemde ‘zorgkinderen’. “In weekenden en schoolvakanties houden we ons bezig met jeugdzorgtrajecten voor kinderen en jongeren die houden van dieren en buitenleven,” vertelt Thom. “Dit is een mooie mix van zorg en educatie. Veel kinderen die uitvallen op school, bijvoorbeeld vanwege ADHD, zijn hier juist helemaal op hun plek. Eerst gaan we buiten uitrazen, rondrennen en de dieren verzorgen, daarna maken we samen huiswerk. Kinderen ontdekken hier echt wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn, zonder te veel in de boeken te zitten.”

Kijken naar de natuur

“Ik vind het vooral belangrijk om te kijken naar de natuur. De natuur vertelt veel beter dan de biologieboeken wat wel en niet kan. Wanneer je kunt maaien en wanneer de koeien kunnen grazen bijvoorbeeld.” Daarom past biologisch boeren zo goed bij Thom. “Als we rekening houden met de natuur en de omgeving, komen we het verst. Gezonde dieren zorgen voor gezonde boeren. Minder oog voor de euro’s, maar meer voor de omgeving.” Thom houdt 30 zoogkoeien op biologische wijze. “Die verwerkt een slachterij in de buurt. Het vlees bieden we aan aan mensen die hier op de boerderij komen. Daarnaast lever ik jaarlijks tien tot twintig lammetjes aan De Groene Weg.”

Biologische keten

Eigenlijk wilde Thom zoveel mogelijk zelf opeten wat ze produceren. “Dat lukt met de moestuin, maar met het vlees is dat gewoon te veel. Via SKAL kwam ik in contact met De Groene Weg. Dit was een van de eerste partijen die iets deed op het gebied van biologisch vlees. Wil je een biologische boerderij, dan heb je een keten nodig met afzet. De Groene Weg heeft dat perfect voor mekaar.” Het voordeel voor Thom is dat hij zijn lammetjes verspreid over het jaar kan aanleveren. “Vergeleken met andere boeren krijgen mijn schapen relatief laat lammetjes. Bij De Groene Weg is dat geen probleem. Ik vind het vooral belangrijk dat we onze biologische lammetjes ook biologisch kunnen verkopen.”

Plezieriger leven

En zo zijn Thom en zijn vrouw hartstikke tevreden met hoe hun bedrijf loopt. “Het gaat ons niet om de opbrengst, maar om de kinderen en dieren.” Daarom wil Thom vooral optimaliseren hoe het nu gaat, maar niet groter worden. “We hebben onze handen vol aan het huidige bedrijf. Ik kan wel uitbreiden door bijvoorbeeld een naastgelegen boerderij te kopen, maar ik vind het goed zo. Ik wil juist laten zien dat het anders kan. Door de kinderen een goede plek te geven en niet te dwingen een bepaalde richting op te gaan. En ik wil het leven plezieriger maken voor iedereen. Voor de mensen én de dieren!”