Het verhaal van
boerin Nieske Neimeijer

In 2012 hebben Jeroen en Nieske het bedrijf overgenomen van Bertus en Annie Neimeijer, de ouders van Jeroen. Met de overname hebben zij het bedrijf omgeschakeld van een reguliere varkenshouderij naar een biologische houderij. De schaalvergroting in de sector, de toenemende kosten en daarbij de maatschappelijke druk, heeft ervoor gezorgd dat zij deze stap gezet hebben. Bovendien kregen zij steeds meer het gevoel meer te willen doen op het gebied van dierenwelzijn. ‘We zijn erg positief, tevreden en enthousiast over deze stap en omschakeling. Hoewel het werk op bepaalde punten fysiek zwaarder is geworden, staan we dichterbij de dieren en geeft het kleine aantal dieren meer rust. Bovendien is het mogelijk om met een relatief klein aantal dieren een rendabele bedrijfsvoering te hebben’, aldus Nieske. Als De Groene Weg zijn we trots op deze varkensboeren en zijn sindsdien nauw aangesloten bij deze boerderij. Tijd voor een bezoekje aan Nieske om nader kennis te maken.

Sinds wanneer houdt u biologische varkens?

In 2012 hebben mijn man (Jeroen) en ik het reguliere varkensbedrijf van mijn schoonouders overgenomen met de intentie om het om te bouwen en schakelen naar een biologische varkenshouderij. Eind 2012 is dit gerealiseerd en in mei 2013 hebben wij de eerste biologische vleesvarkens af kunnen leveren. De reden van omschakeling was voor ons enerzijds toekomst perspectief en anderzijds meer te willen doen op het gebied van dierenwelzijn. De reguliere huisvesting kon ik wel verklaren maar voelde van binnen niet goed. Nu sta ik 100% achter wat ik doe en hoe ik mijn varkens houd. De dieren hebben bewegingsvrijheid en veel bewegingsruimte, iets wat voor mij het grote verschil is met de reguliere varkenshouderij. Daarmee zie ik ook het speelse en natuurlijke gedrag van de varkens direct terug.

Het is een genot om rond een uur of drie/ vier in de middag in de biggenschuur rond te lopen. De biggen zijn dan erg actief en rennen van binnen naar buiten en spelen met elkaar. Evenals in de kraamstal, waar de biggen naast het slapen in het biggennest op bepaalde tijdstippen speels gedrag laten zien. En dan het natuurlijke ritme van de dragende zeugen, ook dat zie ik nu duidelijk terug. ’s Ochtends als ik om 6:00 uur begin zijn er zeugen in de weide aan het grazen of zijn ze kuilgras aan het eten. Rond 9:00 uur komen ze allemaal weer naar de schuur, waar ze tot laat in de middag luieren en slapen. Dan komen ze weer in de benen en gaan ze begin van de avond, lees 20:00 uur weer terug naar huis. Prachtig. En dan de modderpoel. Op warme dagen is het net of je aan het strand zit. Zeugen luieren in het mooie gele zand en een aantal liggen als een krokodil zo stil in het water genieten van de verkoeling. Mijn zoontje van drie wil nu elke middag wat drinken bij de modderpoel. Genieten!

Ik ben niet zo gedreven op economische cijfers, maar ik ben gedreven op dat mijn varkens gezond zijn, dat ze er lekker bij liggen, er weinig uitval is en dat ik een goede kwaliteit vleesvarken aflever.

Is er een verschil in het houden van biologische varkens t.o.v. gangbare varkens?

Zie bovenstaande. Dat maakt voor mij het verschil; natuurlijk gedrag/ ritme, bewegingsvrijheid en ruimte, in de buitenlucht en misschien iets technisch, maar niet zo ‘nauw’ hoeven te kijken naar kou en/of ventilatie. De dieren zijn meer gewend en naar mijn idee hebben ze ook meer weerstand.

Wat voor voer geeft u uw varkens?

Momenteel nog mengvoer, brokjes. Biologisch geteeld. Daarnaast zijn we bezig met een plan om meer natuurlijk te voeren, dat wil zeggen meer gebruik maken van de natuur om ons heen met bomen, planten, struiken, gewassen e.a. Denk daarbij niet alleen aan noten en eikels, maar ook aan blad van bepaalde bomen, fruit, knolgewassen. Onze ambitie is om op die manier de varkens natuurlijker gezond te houden, de seizoenen te volgen en meer voer uit de regio te halen. Tevens moet het voor verbinding met natuur en maatschappij worden.

Hoe is jullie relatie met de veevoeder bedrijven?

Zelf ben ik iemand van lange termijn relaties en ga ik niet voor een dubbeltje naar een ander. Belangrijk vind ik dat we samen zorgen voor een gezond bedrijf met gezonde dieren waaruit een kwalitatief goed stuk vlees komt. Ik heb van twee veevoeder bedrijven voer, welke elk een belangrijke rol voor mijn bedrijf hebben.

Hoe zit het met de krulstaart van biologische varkens?

Eigenlijk voor mij heel gewoon en deel ik graag met bezoekers die hier komen. Voor mijzelf geen specifieke meerwaarde. Het is een belangrijk kenmerk van het varken en dat moeten we er niet af willen halen. Dat maakt een varken, een varken.

Kunnen biologische varkens zelf bepalen of ze naar buiten gaan?

24 uur per dag, 7 dagen in de week en daar maken ze dankbaar gebruik van. Alleen aan regen en hagel hebben ze een hekel, dan weten ze niet hoe snel ze naar huis moeten komen. Sneeuw? Helemaal geweldig en lekker…. Je ziet met name de vleesvarkens dan veel in de uitloop en zijn druk aan de kauw in de sneeuw. Als je goed foto’s kunt maken, is dat een prachtig plaatje.

Wat maakt uw boerenbedrijf uniek?

Ik geloof dat dit de lastigste vraag is die er tussen staat. Ik houd van mijn werk, het is mijn leven. Uniek is het daarom voor mij niet, maar het maakt mij wel dankbaar dat ik dit mag doen en de kans heb gekregen. Ik ben perfectionistisch en iets is niet snel goed genoeg, het kan altijd beter. Dat maakt het niet altijd makkelijk maar zorgt er wel voor dat we een bedrijf hebben wat een positieve uitstraling heeft richting de buiten wereld. Uniek is het misschien wel dat ik als schoondochter het bedrijf run samen met een medewerkster. Met de nadruk op ‘ster’. Het is een echt ‘vrouwenbedrijf’. Ook mijn stagelopers zijn voor 90% vrouw. Ik ben niet zo gedreven op economische cijfers, maar ik ben gedreven op dat mijn varkens gezond zijn, dat ze er lekker bij liggen, er weinig uitval is en dat ik een goede kwaliteit vleesvarken aflever. Daarnaast word ik enthousiast om andere mensen meer te laten weten over de biologische varkenshouderij en mijn werkwijze en daarmee denkwijze en ambities. Dat maakt ook dat stagelopers die geen ervaring hebben in de varkenshouderij prima bij mij terecht komen. Daar wordt ik juist blijer van, dan dat ik iemand heb die graag hard wil werken en alles omtrent de varkenshouderij al weet.


Kan ik als consument een kijkje komen nemen op uw boerderij?

Iedereen is welkom. En ‘nee’ zeggen is wat dat betreft voor mij heel lastig. Onder de naam Neimeijer’s vierjaargetijden vlees vermarkten we ook enkele van onze eigen varkens. Ik laat graag aan iedereen zien hoe onze varkens leven en vertel graag mijn verhaal. Er komen diverse schoolklassen, mensen van de camping, mensen die langs fietsen en nieuwsgierig zijn, bedrijfsuitjes en ik krijg nu ook wel aanvragen voor kinderfeestjes. Zulke bezoekjes maken mijn werkweek af en leuk. Er zijn ook wel kinderen uit de buurt die graag een dagje willen komen helpen, ook prima. Mooi om te zien hoe kinderen genieten van mijn dagelijkse werkzaamheden, zoals uitmesten of biggen een oormerk in knippen. Geboortes zijn en blijven natuurlijk geweldig. Ook voor mij.

Iedereen is welkom. En ‘nee’ zeggen is wat dat betreft voor mij heel lastig. Onder de naam Neimeijer’s vierjaargetijden vlees vermarkten we ook enkele van onze eigen varkens. Ik laat graag aan iedereen zien hoe onze varkens leven en vertel graag mijn verhaal. Er komen diverse schoolklassen, mensen van de camping, mensen die langs fietsen en nieuwsgierig zijn, bedrijfsuitjes en ik krijg nu ook wel aanvragen voor kinderfeestjes. Zulke bezoekjes maken mijn werkweek af en leuk. Er zijn ook wel kinderen uit de buurt die graag een dagje willen komen helpen, ook prima. Mooi om te zien hoe kinderen genieten van mijn dagelijkse werkzaamheden, zoals uitmesten of biggen een oormerk in knippen. Geboortes zijn en blijven natuurlijk geweldig. Ook voor mij.

Wordt u als biologische boer streng gecontroleerd door instanties?

Jaarlijks krijgen we controle van IKB en Skal. Beide instanties lopen na of de dieren op juiste wijze gehuisvest zijn, of het medicijnengebruik volgens de richtlijnen gebeurd en andere zaken die goed geregeld moeten zijn. Het is voornamelijk papierwerk, waar wij als varkenshouder zelf verantwoordelijk voor zijn.

Houdt u alleen varkens of doet u meer op uw boerenbedrijf?

Wij houden alleen varkens, maar houden ook vooral van mensen om ons heen die geïnteresseerd zijn in de biologische varkenshouderij, erop uit willen of willen genieten van een lekker stuk biologisch varkensvlees.

Wat betekent voor u de samenwerking met De Groene Weg?

De samenwerking met de Groene Weg betekent voor mij zekerheid van afzet tegen een eerlijke prijs waar ik langere tijd van op aan kan. Verder spreekt het contact dat zij met de varkenshouders onderhouden mij aan. Voor mij staan ze dichtbij en weten ze wat er zich op het erf afspeelt. Dit contact gebruiken zij ook om bedrijven verder te helpen en te zorgen voor een mooie keten. Iedereen is gelijk.