Het voorjaar op je bord

We kunnen er niet omheen… het voorjaar is in volle gang! We zeggen de winterse stamppot, erwtensoep en zuurkoolschotel gedag en maken plaats voor frisse lentegerechten en barbecuespecialiteiten. Allemaal biologisch natuurlijk. Wij inspireren je graag op het gebied van vlees én groente!

Lamskoteletten

Een van de populairste vleesproducten van het voorjaar zijn lamskoteletten. Dit vlees heeft een unieke, zachte en malse smaak. De lamskotelet is in veel recepten een echte toevoeging, omdat het op allerlei manieren te bereiden is. In de oven, de pan… en in deze tijd van het jaar natuurlijk ook op de barbecue! Het vlees komt het beste tot z’n recht als je het kort bakt. Drie minuten per kant is al genoeg.. Het geheim achter het klaarmaken van de lamskotelet? Snijd het vet er pas ná het bakken af (of helemaal niet, dat kan natuurlijk ook), want juist dat zorgt voor de volle smaak. Onze favoriete bereiding is de lamskotelet gemarineerd met rozemarijn en Italiaanse vleeskruiden. Maak er een simpele groene salade bij van sla, avocado, munt en feta en je hebt een heerlijk voorjaarsgerecht!

Kalfsfricandeau

De kalfsfricandeau is – net als de lamskotelet – een zacht stuk vlees. Perfect voor in het voorjaar! Het vlees doet ‘t goed met verse roerbakgroenten, roseval aardappeltjes en hollandaise-saus. Of voeg het toe aan gerechten als saté, Babi Pangang en Babi Ketjap. En wist je dat je kalfsfricandeau ook prima kunt combineren met vis? Denk aan vitello tonnato; een echte klassieker met kalfsfricandeau en tonijnsaus. Lekker op een broodje of als voorgerecht tijdens een avond chique dineren… wel thuis natuurlijk!

Hamlapjes

Ook de hamlap mag in dit rijtje niet ontbreken. Dit stuk vlees komt van de ham van het varken en is heel mals. Belangrijk voor de bereiding: braad de hamlapjes op middelhoog vuur, maar niet langer dan 25 minuten. Zo behoudt ‘t zijn smaak en blijft het lekker mals. Wil je echt de smaak van het voorjaar? Gril de hamlapjes in vijftien minuten op de barbecue, bedek ze met ananas en kaas, wikkel er aluminiumfolie omheen en leg het terug op de grill. Na een paar minuten heb je een heerlijk zonnig gerecht!

Asperges

Daarmee komen we bij de groente die we écht niet kunnen vergeten in het voorjaar: asperges! Witte asperges hebben een zachte lichtzoete smaak en doen het goed met soortgelijke smaken. Grote kans dat jij het ‘witte goud’ eet met hollandaise-saus, ham, boter en krieltjes. Ook lekker: witte asperges in een quiche met biologische parmaham, bloemkool en bieslook. En de groene variant? Die heeft een meer aanwezige smaak en komt het beste tot z’n recht bij meer uitgesproken producten. Zoals deze salade met biologische lamsham en framboos. En wat dacht je van dit recept: rib eye met groene asperges van de barbecue? Stiekem is dit wel onze favoriet!

Radijsjes

De radijs is een beetje een ondergewaardeerde groente. Geheel onterecht! We noemen deze groente ook wel ‘het gezonde borrelnootje van moeder natuur’. Radijsjes zitten boordevol mineralen, voedingszouten en vitamine C. De vurige smaak herken je uit duizenden. Met name in salades is de radijs een goede toevoeging. Maar ook met biologische vleeswaren. Denk aan een aardappelsalade met biologische bacon en tijm. Of combineer het met een frisse appel en lente ui. Leuk als bijgerecht voor het barbecuen! Wil je nou helemaal iets anders? Schaaf de groente in dunne plakjes, besprenkel met olijfolie, honing en peper en zout en zet ‘t in de oven op 100 graden. Na 20 minuutjes heb je heerlijke radijs-chips!

Meer inspiratie?

Op zoek naar nog meer voorjaarsinspiratie? De nieuwste editie van De Groene Keuken staat vól lekkere recepten voor deze tijd van het jaar. Neem het magazine gratis mee tijdens je wekelijkse bezoekje aan de slager, lees ‘m hier online of ga meteen naar een van onze favoriete recepten uit het magazine: rollade van lamsschouder met gepofte knoflook en ui.