Onze zes beloftes aan jou

Bij De Groene Weg dagen we onszelf continu uit om te verbeteren. Dit doen we met onze zes beloftes. Aan onszelf, maar vooral aan jou. Van herkomst, dierenwelzijn en natuur tot ambacht, gezondheid en inspiratie. Hoe we dit precies doen? Wij leggen het je graag uit!

Herkomst

Onze grootste kracht is ketenbeheersing. We werken nauw samen met élke schakel binnen de keten van biologisch vlees: van bord tot boer. Onze collega’s Jan en Henk zijn meerdere dagen in de week bij de boeren te vinden. “Zulke bezoeken zijn waardevol, voor zowel ons als voor de boer. Wij weten wat er speelt en helpen ze op weg met hun vragen. En de boeren inspireren ons dan weer door te laten zien hoe zij te werk gaan. Dat kunnen wij vervolgens doorgeven aan andere boeren!” Dankzij deze ketenbeheersing weten we dus precies waar ons vlees vandaan komt. Boer Sytze levert wekelijks koeien aan de slagerij in Groningen. “De mensen vinden dat geweldig. In de slagerij kunnen ze zien waar hun vlees vandaan komt. Slager Flip geeft mijn naam dan wel eens door en dan heb ik een paar dagen later wat bezoekers uit de stad op mijn boerderij. Prachtig vind ik dat.”

Dierenwelzijn

Onze tweede belofte is dierenwelzijn. Al ons biologische vlees voldoet aan de EU bio-wetgeving en het 3 sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Wist je dat de biologische landbouw zelfs door dierenorganisaties is erkend als de meest diervriendelijke vorm van landbouw? Samen met onze boeren maken we ons iedere dag sterk voor een goed leven voor de dieren. Dit begint bij het stimuleren van het natuurlijke gedrag. De dieren hebben meer ruimte, altijd vrije uitloop naar buiten en krijgen biologisch voer. Voor veel boeren is dierenwelzijn een reden dat ze voor biologisch kiezen. “Je bent veel meer tussen de dieren te vinden en de varkens staan veel dichter bij de natuur. Ze leven op stro en kunnen naar buiten wanneer ze willen. Zo hoort het ook!” vertelt varkensboerin Celine.

Natuur

Bij De Groene Weg streven we continu naar verdere verduurzaming van de sector. Daarom hebben we voor de varkensvleesketen onze eigen duurzaamheidscode opgesteld met thema’s die een duurzame productiewijze garanderen (de EKO-code). Ook zetten onze boeren zich optimaal in voor de natuur op en rond de boerderij door zoveel mogelijk middelen te gebruiken die voorhanden zijn. Zo worden de randen van de weide- en akkergronden ingezaaid met wilde bloemen om de bijenstand te bevorderen. Ook produceren de boeren een onmisbare organische voedingsbron voor planten met de biologische mest. En door intensieve samenwerking met biologische akkerbouwers of fruittelers wordt onze mest ook gebruikt voor het laten groeien van biologisch fruit en groente!

Ambacht

In onze 11 slagerijen staat het ambacht van het slagersvak centraal. Dit betekent dat de slagers ons vlees zelf verwerken tot specialiteiten zoals ze in de slagerij liggen. Een heel bijzonder onderdeel van het vak, zo vindt ook slager Ton uit Eindhoven: “Er is voor mij niets mooier dan slager zijn in de biologische sector. Hier ga je eigenlijk helemaal terug naar het ambacht van het slagersvak. Het bereiden van vleesproducten gebeurt allemaal met de hand: de plakjes en lapjes vlees snijden, gehaktballen rollen, het marineren… puur vakwerk met 100% biologische ingrediënten.”

Biologisch vlees

Gezondheid

Gezonde dieren zijn de basis van eerlijk vlees. Door een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving voor de dieren te creëren, bouwen ze tegelijkertijd ook een natuurlijke weerstand op. Ook enten we de dieren alleen in tegen de meest voorkomende besmettelijke ziektes als dit nodig is. Medicijnen zoals antibiotica zijn dus maar nauwelijks nodig zijn. Is er wel sprake van ziekte? Dan maken de boeren zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke geneesmiddelen.

Inspiratie

En last but not least: we zijn een inspiratiebron voor jou. Als biologische slager maken we niet alleen lekker, eerlijk en ambachtelijk vlees. We inspireren je ook graag met de bereiding ervan en met wijn-spijscombinaties. Heb je advies nodig over de bereiding van jouw biologische vlees? Op zoek naar seizoensproducten of vleespakketten? Behoefte aan variatie? Onze slagers adviseren je graag. Of kies een lekker recept uit onze favorieten!

Het moge duidelijk zijn: we gaan graag élke dag een stapje verder voor jou. En heb je tips of aanraders voor ons? Ook dan horen we graag. Neem contact met ons op of kom eens langs in één van onze slagerijen. Hopelijk zien we je snel!