Een update van boer Ruben

Vorig jaar maakte je via dit artikel en deze video al kennis met boer Ruben Exterkate. Hij groeide op op een reguliere varkenshouderij, maar nadat hij de boerderij van zijn ouders had overgenomen besloot hij over te schakelen naar biologisch. En wel met hulp van De Groene Weg. Het is een langdurig traject, maar inmiddels is het bijna zover. Hoog tijd voor een update!

Sinds juni 2020 is er veel gebeurd op de boerderij van Ruben. “Vorig jaar september begonnen we met het ‘stoppen’ van onze reguliere varkens en in maart zijn de laatste reguliere biggen hier weggegaan. In februari zijn onze zeugen gedekt en – als alles goed verloopt – worden de biologische biggetjes in juni geboren. We zitten er dus míddenin.” Ondertussen gaat de verbouwing van de boerderij gewoon door. “Soms is het lastig om de verbouwing en het houden van de varkens met elkaar te combineren, maar over het algemeen verloopt dat goed. De verbouwing zelf… die heeft meer voeten in aarde.”

Haken en ogen

“In deze coronatijd is bouwen wel wat lastiger,” vervolgt Ruben. “Een voorbeeld: we hadden de isolatieplaten voor de stal al besteld, maar opeens kregen we bericht dat de serie tot nader orde uit productie was genomen. Dan moet je op stel en sprong wat anders zoeken en je raadt het al: alles wordt dan meteen weer duurder.” Ruben leert steeds beter om zich bij bepaalde dingen neer te leggen. “Het heeft geen zin om je overal druk over te maken. Ik zeg wel eens: straks gaan we alles doen zoals het moet en nu doen we alles zoals het gaat.”

Thuisvoelen in de biologische tak

De tijd nemen voor zo’n omschakeling is van groot belang, merkt Ruben. “Je moet niets willen overhaasten. Alleen zo kun je je thuis gaan voelen in deze branche.” Hij leert elke dag weer meer over het houden van biologische varkens. “Toen de eerste dieren kwamen, sneeuwde het. Het was écht koud. Dat vond ik wel even spannend, want ik was bang dat de varkens er last van zouden hebben in hun open stallen. Bij de vorige varkens zou dat wel zo zijn geweest, die kenden alleen hun warme hok.” Het bleek dat de biologische dieren het makkelijk aankonden. “De varkens kropen lekker in het stro en vonden daar hun warmte. Dat geeft veel vertrouwen.”

Rust en ruimte

De dieren voelen zich goed en Ruben dus ook. “Ook al heb ik minder dieren, ze hebben wel meer aandacht nodig. Dat zorgt ervoor dat je een band met de dieren opbouwt. Heel anders dan voorheen. En vooral veel leuker.” Wat voor Ruben ook anders is, is de prijsstabiliteit. “Voorheen dacht ik elke dag wel een keer aan de varkensprijs. Dan vroeg ik me af hoe die zich zou ontwikkelen. Inmiddels is dat niet meer zo en spookt het niet steeds meer door mijn hoofd. Dat zorgt voor ontzettend veel rust. En voor ruimte om over andere zaken na te denken!”

De Groene Weg

“Natuurlijk moet ik veel zelf uitzoeken, maar zonder hulp van De Groene Weg was deze omschakeling niet mogelijk geweest.” Jan Leeijen (relatiemanager) komt elke 6 weken bij Ruben langs om te kijken hoe het gaat. “Dan maakt hij een rondje over de boerderij, kijkt overal kritisch naar en laat het weten als hij dingen anders zou doen. Dat neem ik van harte van hem aan, omdat hij zoveel ervaring heeft.” Jan zorgt er ook voor dat Rubens varkens kunnen worden vermarkt. “We hadden het plan om 120 zeugen te gaan houden, maar uiteindelijk konden we dit opschalen naar 150 zeugen. Natuurlijk moet dat ook binnen de keten passen. Ik stuurde op zaterdagavond een mailtje naar Jan en hij belde op maandagochtend al terug: de varkens waren al ‘verkocht’. Echt super hoe De Groene Weg met alle boeren meedenkt.”

Toekomst

De komende tijd blijft voor Ruben nog even druk. “Halverwege juni verwachten we de eerste biggen en moeten de kraamhokken klaar zijn. Na de zomer is de verbouwing (hopelijk) klaar en keert de rust terug.” Daar kijkt Ruben enorm naar uit. “Ik kan niet wachten tot alles goed loopt en mijn vader, mijn gezin en ik kunnen genieten van het werk op onze boerderij. En dat de biologische biggen opgroeien tot gezonde varkens en ze hier een goed leven hebben.” Ook wil Ruben de consument dan graag wat meer betrekken bij zijn bedrijf. “Laten zien wat we doen en daar waardering voor terugkrijgen. Dat lijkt me mooi. Maar daarvoor moeten we eerst alles goed op de rit hebben.”