Boer Ruben switcht van regulier naar biologisch

Een biologische boer word je niet zomaar. Grotere stallen, biologisch voer, een buitenverblijf… het zijn allemaal aanpassingen die je moet maken als je biologisch wilt boeren. Over alle vergunningen nog niet eens gesproken! Zo’n transformatie is geen kwestie van een paar weken of maanden. Eerder van jaren. Ruben Exterkate besloot in 2018 om voor biologisch te gaan. Hij ging in gesprek met De Groene Weg en zit inmiddels volop in deze ‘switch’. De komende tijd nemen we je op onze website en social media mee in de transformatie van Rubens varkenshouderij!

De interesse voor het boerenleven had Ruben al van jongs af aan. Hij groeide op op een varkenshouderij. Na jaren werken bij een agrarisch adviesbureau nam hij in 2015 het bedrijf van zijn ouders over. “Ik had altijd de ambitie om het bedrijf uit te breiden. Ik wilde het anders doen. Verder, moderniseren, ontwikkelen. In eerste instantie maakten we plannen om ons erf te vergroten. Dat betekende dat we 3000 zeugen konden houden. Vier keer zo veel als eerst! We zetten de plannen in gang en kregen een vergunning. Maar ik twijfelde steeds meer. Was dit wat ik wilde? En paste het in de huidige tijdsgeest?”

The only way is up

De boer was niet meer zo zeker over zijn keuze om uit te breiden. “In dezelfde tijd vroeg iemand me of biologisch niet wat voor mij was. Dat idee lachte ik weg. Niks voor ons! Ik ben opgegroeid met de instelling ‘the only way is up’, oftewel schaalvergroting. Maar ik raakte langzaam overtuigd. Het idee dat je produceert op basis van vraag sprak me aan. Ook neemt biologisch boeren voor mij bepaalde risico’s weg. Zo zou ik bij ons eerste idee volledig overgeleverd zijn aan de wereldmarkt. Twee derde van onze productie zou de grens over gaan. Het was voor mij een groot risico om een markt op te gaan waar ik zo weinig invloed op heb. Als biologische boer ben je veel minder afhankelijk van externe factoren. Je weet waar je aan toe bent, waar je dieren naartoe gaan… en wat je ervoor krijgt.”

De Groene Weg

Ruben besloot om voor biologisch te gaan. “Ik was enthousiast, de mensen om mij heen waren enthousiast, de lokale overheid en de bank waren enthousiast. Van anderen hoorde ik goede verhalen over De Groene Weg. Ik nam contact op en ging in gesprek met Jan Leeijen, relatiemanager. Tijdens ons gesprek bleek dat er aardig wat aan mijn plannen mankeerde, maar Jan had vertrouwen in het idee en moedigde me aan om een sollicitatiebrief te schrijven. Deze brief wordt besproken in het overleg tussen de leveranciersvereniging en De Groene Weg. ”

Op de wachtlijst

Een gesprek met Jan is geen garantie op een plek bij De Groene Weg. “Van alle geïnteresseerden maakt uiteindelijk zo’n 10% de switch naar biologisch. Voor sommigen is het niet mogelijk vanwege ruimtegebrek bijvoorbeeld. Voor anderen zitten er toch te veel haken en ogen aan. Maar ik was gemotiveerd om De Groene Weg te overtuigen. En dat lukte. Na mijn gesprek met Jan en het versturen van de sollicitatiebrief hoorde ik dat ons voorstel was goedgekeurd. Ontzettend fijn, want ik had een garantie dat ik biologische boer kon worden! Al betekende het niet dat we alles meteen in gang konden zetten. Er was nog geen ruimte op de markt, dus werd onze boerderij op de wachtlijst gezet. En in de tussentijd zat ik niet stil. Ik maakte nieuwe tekeningen en vroeg vergunningen aan. Zo’n aanvraag is een langdurig traject en zo kon ik – als er ruimte was binnen De Groene Weg – sneller en makkelijker toetreden.”

Goed nieuws

Er gingen een aantal maanden voorbij. In de zomer van 2019 kreeg Ruben een goed telefoontje. “Jan vertelde me dat De Groene Weg ons de kans gaf om toe te treden. Eindelijk mochten we écht beginnen! We dienden de echte vergunningaanvraag in en begin 2020 werden zowel de natuurwetvergunning als de omgevingsvergunning goedgekeurd.” Groen licht dus, en daarmee kon Ruben verder. “Op dit moment zijn we druk in gesprek met onze aannemer en installateur over alle verbouwplannen. We hebben al een stuk grond gekocht en een toegangsweg aangelegd. Onze huidige stal slopen we grotendeels om het vervolgens volgens de biologische richtlijnen uit te breiden. Uiteindelijk moet er plek zijn voor 120 zeugen en 1000 vleesvarkens. Ook maken we 10 hectare grond om ons erf heen gereed voor de teelt van biologisch voedsel voor vee. Binnenkort gaan we met de bank om tafel om onze begroting te bespreken en de financiering rond te maken. Hopelijk kunnen we dan volgend jaar beginnen met de tien maanden durende verbouwing. Tot die tijd draaien we door als gangbaar bedrijf.”

Genoeg begeleiding

Het komende jaar gaat er dus veel gebeuren. Ruben heeft er zin in. “Ik hoop tussen juli en december 2021 de eerste biologische varkens af te leveren. Ik zal nog veel moeten leren over biologisch boeren. Misschien wel meer dan ik nu voorzie. Het is natuurlijk een hele andere markt, met een compleet andere manier van varkens houden. Gelukkig krijg ik begeleiding van De Groene Weg. Ook zit ik inmiddels in de leveranciersvereniging, waardoor ik contact heb met andere boeren en op de hoogte word gehouden van marktontwikkelingen. De komende tijd leggen we de basis voor onze biologische houderij. En daarna? Dat wil ik dan bepalen. Ik had dit een paar jaar geleden ook niet voorspeld. En kijk waar we nu staan!”

De komende tijd nemen we je mee in de transformatie van Rubens varkenshouderij. Houd onze website, Facebook en Instagram in de gaten!