Verder voor de gezondheid van onze dieren

Door Jan Leeijen, Livestock Manager bij De Groene Weg

Gezondheid. Dat is waar De Groene Weg in januari verder voor gaat. Maar eigenlijk houden we ons het hele jaar door bezig met dit thema. We willen een optimale gezondheid van de dieren, maar ook een gezonde samenhang tussen alle schakels in de keten. En dat is waar ik mij – al meer dan 15 jaar – mee bezighoud als Livestock Manager bij De Groene Weg. Wat het precies inhoudt? Ik neem je graag mee!

In 2004 begon mijn loopbaan bij De Groene Weg. Sindsdien kun je stellen dat ik het aanspreekpunt ben voor boeren. Dit doe ik samen met Henk Oudenampsen. Daarnaast begeleid ik ze bij de omschakeling van regulier naar biologisch en ga ik over de planning van biggen en lammeren. Ik ben dus veel onderweg en bij boeren thuis te vinden, maar werk ook dagen vanaf kantoor (en door corona dus vanuit huis). Ik ga dus al best een hele tijd mee. Mijn kennis en ervaring die ik in de loop der jaren heb opgedaan deel ik graag met boeren. Zo adviseer ik ze bijvoorbeeld over de inrichting en het management van hun bedrijf. Verder kun je mij zien als ‘afstemmer’ van de keten; naast de communicatie met boeren zorg ik er – samen met de leveranciersvereniging – voor dat er genoeg, maar niet te veel of te weinig dieren in de keten zijn.

Dicht bij de dieren

In mijn functie sta ik dus heel dicht bij de dieren. En laat ik nou net gek op ze zijn, dus dat komt goed uit. Ik ben eigenlijk van mening dat iedereen in deze keten een hart heeft voor dieren. Dat is namelijk de basis. Als je bijvoorbeeld foto’s van boeren van De Groene Weg ziet, valt één ding op. Je ziet nooit de boeren alleen op de foto staan, want ze zijn altijd samen met hun dieren. Op die manier kunnen ze o.a. in de gaten houden hoe het met het welzijn en de gezondheid van de dieren staat. Bij De Groene Weg houden we onze dieren gezond door ons te houden aan verschillende voorwaarden.

Meer ruimte

Misschien weet je al wel dat onze dieren meer ruimte hebben. Dat is namelijk verplicht in de biologische keten. De varkens hebben ruimere hokken en de koeien en schapen grotere stallen. Deze hokken zijn voorzien van biologisch stro. Daarnaast maken veel van onze boeren ook wel eens ‘speelgoed’ voor de dieren in de vorm van een ketting of mand gevuld met ruwvoer. De dieren duwen hun kop er tegenaan of kunnen er aan knabbelen. Een natuurlijke vorm van afleiding!

Naar buiten

Voor alle dieren geldt dat ze naar buiten kunnen wanneer ze willen. Dat doen ze in hun verharde uitloop, wat verplicht is volgens de EU bio-wetgeving. Maar bij De Groene Weg gaan we verder! Onze zeugen gaan dagelijks namelijk lekker de wei in. Buiten genieten ze van het gras, het zand en elkaar. De ene keer liggen ze in de zon te baden en de andere keer zoeken ze de schaduw van de bomen op. En je bent vast wel bekend met beelden van varkens die een frisse duik nemen in de modderpoel! Dat doen ze om af te koelen. Naderhand beschermt de opgedroogde modder hun huid tegen de felle zon. Een natuurlijke vorm van zonnebrandcrème dus ;-).

Biologisch voer

Natuurlijk krijgen alle biologische dieren ook biologisch voer. Dat wordt geteeld en geproduceerd zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. In dezen betekent ‘biologisch’ een beetje hetzelfde als ‘natuurlijk’. We vertrouwen op moeder natuur en hebben daar geen speciale toevoegingen voor nodig. Een aanzienlijk deel van de veehouders verbouwt een deel van het voer zelf en anders nemen ze het bij een andere biologische teler in de buurt af. We hebben zelfs boeren die bijvoorbeeld tarwe-resten van een biologische pastafabriek afnemen en gebruiken als varkensvoer. Het scheelt natuurlijk dat varkens alleseters zijn en je ze veel kunt voorschotelen. Bij koeien is dat anders. Zij krijgen beperkt biologische brokken… en genieten van vers gras in de wei.

Toekomst

Dat de biologische sector de afgelopen jaren een groei heeft doorgemaakt, vind ik een mooi gegeven. Biologisch is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ik vind het heel bijzonder dat ik die groei heb mogen meemaken. In het begin hoorde ik om mij heen nog wel eens opmerkingen als: “Jan, je kunt zo niet naar de boeren toe, want je hebt je geitenwollensokken niet aan.” Nu is dat heel anders. Biologisch wordt gerespecteerd. Tel daar het enthousiasme van de boeren en de gezonde, blije dieren bij op en ja… dat maakt mijzelf ook een tevreden man!