Verder voor vlees en verder voor jou

Door Allard Bakker, General Manager De Groene Weg

De Groene Weg gaat verder voor vlees. Al sinds 1981, elke dag opnieuw. En daarin zetten wij dieren, mensen en het milieu op één. Dieren die biologisch opgroeien en een goed leven hebben. En mensen zoals boeren, slagers en… jij! Maar ken jij eigenlijk ons unieke verhaal? Hóe wij verder gaan voor vlees? En wat dat betekent voor jou?

Ruim tien jaar geleden maakte ik de stap naar de productie en verkoop van biologisch vlees bij De Groene Weg. Maar biologisch was niet nieuw voor me! Het heeft me altijd getriggerd. Eindverantwoordelijk zijn voor De Groene Weg betekent ook dat ik verantwoordelijk ben voor de hele keten van De Groene Weg. Boeren, vleesverwerking, slagers en consumenten. In deze keten zit een grote wederzijdse afhankelijkheid. We hebben elkaar allemaal nodig. Zonder biologisch voer, geen biologische dieren. En zonder biologische dieren geen mooie producten voor onze biologische slagers… en dus voor jou!

Unieke keten

Steeds meer besef ik me dat deze keten heel uniek is. Ik ken geen enkele keten waarin de samenwerking en de wederzijdse afhankelijkheid zo groot zijn. Binnen onze varkensketen verdelen we op een eerlijke wijze de lusten en de lasten. Zo houden wij bij de prijsvorming van de varkens rekening met de kostprijsontwikkeling op het boerenerf. Ik besef me dat het biologisch houden van dieren best wat vraagt van een boer. Het is voor hen bijvoorbeeld enorm belangrijk om goed te kijken naar het gedrag van de dieren en daar het management van het bedrijf op aan te passen. Dit is een continu proces en bijna topsport! Bijvoorbeeld door het wisselen van de seizoenen wisselt ook het gedrag van het dier.

Hoe ver?

Al onze boeren gaan een stapje verder. Hoe ver dat precies is, verschilt natuurlijk per boer. Voor mij bestaat er geen onderscheid tussen een hele goede en minder goede biologische boer. Iedereen boert op zijn eigen manier, binnen zijn eigen mogelijkheden. Hoe ver iemand gaat, hangt af van veel factoren. Bijvoorbeeld hoe lang de boer al biologisch is, wat de ligging is van de boerderij (bijvoorbeeld dichtbij een natuurgebied) en welke middelen hij tot zijn beschikking heeft. Maar alle boeren hebben één ding gemeen: ze boeren 100% biologisch. Ook voldoen de varkensboeren aan een of meerdere thema’s van onze EKO-code van De Groene Weg, die een continue verbetering van de duurzaamheid van onze varkensketen garanderen.

Innovation is the only way to win

Wij zijn continu bezig om verder te gaan. Om het anders en beter te doen. En de verschillende schakels van onze keten te optimaliseren. Zo denken we op dit moment na over een nieuwe opstelling van onze slagerijen. In de traditionele opstelling staat de lange koeltoonbank letterlijk tussen de slager en klant in. We willen juist meer interactie en meer transparantie. Een soort theater waarin je als klant op het podium meebeleeft hoe de slager zijn mooie vleesproducten voor jou klaarmaakt. Binnenkort starten we in een van de slagerijen daarom  met een nieuwe opstelling die dat mogelijk maakt. Een andere innovatie waar we middenin zitten is het verpakkingsmateriaal. Vers vlees vraagt natuurlijk om een verpakking om het goed te houden, maar dat hoeft geen plastic te zijn. Daarom gaan we in onze slagerijen vanaf maart volledig over op papier en ander biologisch afbreekbaar materiaal.

Bewustzijn

We zijn op de goede weg. De Groene Weg. En we hebben al veel mooie stappen gezet in de goede richting. Maar of we er al zijn? Zeker niet! Voor de komende tijd zie ik het als onze missie om consumenten bewuster te maken. Dat áls ze vlees eten het mooi is dat dat biologisch vlees is. Steeds meer mensen eten bewust minder dagen per week vlees. Dat snappen wij! En daarom bieden onze slagers ook steeds meer biologische vegetarische producten aan. Om deze missie te bereiken en het verhaal achter goed vlees beter te vertellen, vind je ons voortaan op Facebook en Instagram. Volg jij ons al? Lees onze verhalen, maar laat me vooral ook weten waarom jij kiest voor biologisch. Samen gaan we verder voor vlees!