Een hart voor alle dieren

Bij De Groene Weg maken we ons sterk voor een goed leven van onze varkens, koeien, schapen en kippen. Maar wist je eigenlijk ook dat er op alle boerderijen ook andere dieren leven? Want ook voor bijvoorbeeld paarden, geiten, kikkers, vogels en bijen gaan we graag een stapje verder!

Samen met onze boeren stimuleren we het natuurlijke gedrag van onze dieren. Ze genieten van lekker vers stro in hun stal, hebben meer ruimte en kunnen naar buiten wanneer ze willen. De zeugen beschikken zelfs over een verfrissende modderpoel, zoals bij Koen en Melissa Lipman. “Vanaf de stal kunnen de varkens een duik nemen om daarna lekker te wroeten in het weiland. In de zomer is het een goede afkoeling, maar ook in de winter maken ze er gebruik van. Als er een laagje ijs op het water ligt, spelen de dieren er graag mee.” Ook zijn er boeren wiens dieren in natuurgebieden grazen, zoals Sytze van der Goot. Zijn 200 koeien lopen het grootste deel van het jaar met hun kalfjes in natuurgebied De Onlanden in Groningen. “Het mooiste vind ik als ik een kalfje geboren zie worden en ze zich na een tijdje zelf kan redden in de natuur. Prachtig.”

Gezellige beestenboel

Naast eigen dieren die onze boeren houden, is er op de biologische boerderij nog veel meer ander dierlijk leven te vinden. Van geitjes tot bijen en van honden tot kikkers. Neem de zorgboerderij van Thom Krol; daar leven een heleboel boerderijdieren bij elkaar. Omdat hij het zelf heel leuk vindt, maar ook vanwege de rustige uitwerking op de kinderen die op de zorgboerderij komen. “We houden kleine aantallen koeien, varkens, schapen, kippen, paarden, konijnen en geiten, omdat ik het belangrijk vind dat elk kind zijn eigen favoriet kan vinden.” Op de boerderij van Ineke en Johan Braakman is het ook een behoorlijke beestenboel. “Onze wei was moeilijk begaanbaar door een kuil. We konden daar moeilijk langs met de trekker of grasmaaier. Toen bedachten we dat we water in de kuil konden laten lopen. Nu leven er ontzettend veel kikkers en padden in de poel. En wat we ook prachtig vinden om te zien, zijn de reeën die vanuit het bos naar de poel komen om te drinken.”

Vogels

Een ander belangrijk punt op de agenda van onze biologische boeren is het weidevogelbeheer. Gertjan van Tunen heeft de leiding over een boerderij in de groene buffer tussen Amsterdam en Haarlem. “Door het intensieve weidevogelbeheer hebben we relatief oud en minder rijk gras. En laten onze Limousinkoeien dat nou net heel fijn vinden!” De boer focust zich echt op de natuur. Hij houdt goed in de gaten welke vogels er in de weilanden zitten en past zijn maaibeleid aan op het broedseizoen van de vogels. En met succes! “Er zitten hier gele kwikstaarten, grutto’s, kieviten, tureluurs en veldleeuweriken.” Maar het gaat bij onze boeren niet alleen om weidevogels, ook andere soorten zijn meer dan welkom. Zo hangt Marcel Peek nestkasten voor uilen op en verwelkomt Bas Antonissen – sinds hij biologisch is – elk jaar tientallen zwaluwen in zijn varkensstal.

Wie het kleine niet eert

Vogels komen natuurlijk niet zomaar op boerderijen af… er moet voldoende te eten zijn! Veel van onze boeren planten daarom kruidenrijke graslanden, wilgen en bloemenstroken aan om een aantrekkelijke plek te creëren voor insecten. Denk aan lieveheersbeestjes, kevers en wantsen. Ook doen onze boeren hun best om de bijenstand te bevorderen. Al deze insecten dienen niet alleen als voedsel voor vogels, ze zijn tevens heel nuttig voor de boeren! Het zijn namelijk natuurlijke plaagbestrijders én ze zorgen voor de bestuiving van gewassen. Zo helpt de natuur zichzelf een handje!

Net dat beetje meer

Zo gaan onze boeren op een eigen manier verder voor dierenwelzijn. En we hopen natuurlijk dat we snel weer bezoekers kunnen ontvangen, zodat we het jullie kunnen laten zien! Heb je een vraag over dit thema? Of misschien over iets anders? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Of stuur ons een berichtje op Facebook of Instagram!