Biefstuk met cognacsaus en aardappel-spek kroketjes

40 min
4 porties
Hoofdgerecht
Bereidingswijze
  • Pel de sjalotjes en snipper fijn. Maak de paddenstoelen schoon en snijd in grove stukken of bereid volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd het ontbijtspek ragfijn en roer door de aardappelpuree. Breng op smaak met wat peper. Vorm met de hand mooie kroketjes en leg 20 minuten terug in de koelkast of 10 minuten in de vriezer. Klop de eieren los en strooi het paneermeel op een bord. Haal de kroketjes door het ei en vervolgens door het paneermeel. Wil je extra krokante kroketjes? Dan herhaal je dit nog een keer. Zet koud weg tot gebruik.
  • Verhit 1 el roomboter in een pan, strooi de suiker erbij en laat een beetje karameliseren. Voeg voorzichtig de cognac en de fond toe en laat het geheel tot de helft inkoken. Roer ook de crème fraîche erdoor totdat er een glad mengsel ontstaat. Voeg dan de cantharellen en de sjalotjes toe en laat het geheel nog 5- 7 minuten op laag vuur doorkoken.
  • Verhit ondertussen in een pan met dikke bodem of de frituurpan zonnebloemolie naar 180 graden.
  • Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen en bestrooi ze vervolgens met zout en peper. Verhit 1 el boter met wat olie in een koekenpan. Leg de biefstukjes in de pan als het boterschuim wegtrekt. Bak het vlees op middelhoog vuur in een paar minuten goudbruin en gaar naar eigen smaak. Het exacte aantal minuten en de ideale vleestemperatuur hangen af paar minuten goudbruin.
  • Serveer de biefstukjes met de kroketjes en schenk de cognacsaus.