Gebakken speklapjes met een stamppot van Chinese kool
Recept
Schil de aardappels en snijd in grove stukken. Zet op in een ruime pan met gezouten water, breng aan de kook en kook de aardappels in ongeveer 20 minuten volledig gaar. Giet af en laat zeer goed uitwasemen.
Snijd ondertussen de Chinese kool ragfijn en maak ⅓ aan met het sap en de rasp van de limoen en een scheutje olie. Kruid met versgemalen peper en zout en voeg er de fijngesneden bieslook aan toe.
Smoor de rest van de Chinese kool met een beetje sambal badjak in een scheutje zonnebloemolie in een hapjespan.
Verwarm de melk met de roomboter in een steelpan. Stamp de aardappelen fijn en meng er de hete melk met boter doorheen.
Spatel er de gesmoorde Chinese kool doorheen en kruid met, naar smaak, sambal badjak, peper en zout.
Verwarm een druppeltje zonnebloemolie in een bakpan. Smeer de speklapjes heel licht in met de sambal, snijd doormidden en bak ze om en om mooi goudbruin en krokant.
Dresseer de stamppot op het bord en leg er wat salade van Chinese kool op. Leg er 2 halve speklapjes op en bestrooi met de gebakken uitjes.