Lamsbout: de klassieker uit de oven met vijgen, abrikozen en rozemarijn. En met gegrilde groente

60 min
6 porties
Lam
Hoofdgerecht
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Laat de lamsbout voor gebruik op kamertemperatuur komen.
  2. Knip de rozemarijn in kleine stukjes en dep de lamsbout droog met keukenpapier. Pel de knoflook en snijd in plakjes.
  3. Snijd de vetkant van de lamsbout in met kruislingse inkepingen en zet hierin de stukjes rozemarijn en de plakjes knoflook.
  4. Schenk de port in de braadslede en doe de gedroogde vijgen en abrikozen erbij.
  5. Bestrijk de lamsbout met olijfolie en leg de lamsbout op het rooster in de braadslede. Strooi een beetje zeezout over de lamsbout en zet de lamsbout ca. 40 minuten in het midden van de oven. Overgiet regelmatig met de port.
  6. Dek de lamsbout af met aluminiumfolie en braad de lamsbout nog eens 15 minuten. Haal vervolgens de bout uit de oven en pak goed in en laat het geheel vervolgens kusten.
  7. Bind ondertussen de saus af met wat maïzena. Als de kerntemperatuur tussen de 60-63 graden is dan is de bout mooi rosé. Blancheer ondertussen de groente en grill deze even in een grillpan.

Serveer de lamsbout op een voorverwarmde schaal samen met de vijgen, abrikozen en de saus van de bout en leg daarbij de gegrilde groente.