Lamsrack

60 min
2 porties
Lam
Hoofdgerecht
Bereidingswijze
  1. Laat de lamsrack op kamertemperatuur komen en wrijf in met zout en peper. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  2. Rits de takjes tijm. Doe de hazelnoten in een keukenmachine samen met de verse peterselie, tijm, panko en de boter en hak fijn tot een kruidenmengsel.
  3. Snijd de boterhammen in blokjes van een halve centimeter voor mooie croutons. Verhit in een koekenpan wat olie en bak de croutons aan twee kanten goudbruin en zet apart.
  4. Was de aardappelen en snijd ze in wedges. Kook de wedges 5 minuten voor. Giet de wedges af. Rits de tijm en strooi dit samen met de salie over de wedges, meng met wat olijfolie, zout en peper en zet apart.
  5. Snijd de onderste centimeter van de groene asperges en halveer de asperges. Kook de asperges in een paar minuten beetgaar. Giet af en zet apart.
  6. Maak een dressing van de olijfolie, mosterd, balsamicoazijn en de honing. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  7. Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de lamsrack in een paar minuten aan beide kanten goudbruin.
  8. Haal de lamsrack uit de pan en smeer de bovenkant in met wat honing. Druk het kruidenmengsel op de lamsrack, leg deze in een ovenschaal en zet in de oven. Bak de lamsrack in ongeveer 15 tot 20 minuten mooi rosé tot een kerntemperatuur van 55 graden.
  9. Doe de aardappelwedges in een ovenschaal en bak tegelijk met de lamsrack in de oven. Schep af en toe voorzichtig om.
  10. Haal de lamsrack uit de oven, wikkel in aluminiumfolie en laat de rack nog 10 minuten rusten.
  11. Meng de sla met de dressing. Verdeel de groene asperges en radijsjes over de sla en strooi de croutons erover.
  12. Snijd met een scherp mes de lamsrack in twee stukken van elk 3 koteletjes. Leg de aardappelwedges op het bord en rangschik de koteletjes ernaast.

    Voor de wedges:
    400 gram vastkokende aardappels
    1 theelepel gedroogde salie
    2 takjes verse tijm
    2 eetlepels olijfolie
    Zout en peper

    Voor de salade:
    50 gram waterkers of rucola melange
    10 groene asperges
    Half bosje radijsjes, in dunne plakjes
    2 witte boterhammen

    Voor de dressing:
    Olijfolie
    Balsamicoazijn
    1 theelepel zachte mosterd
    1 theelepel honing
    Zout en peper