NL
en
Menu

Blije biggen bij de biologische boer

Dierenwelzijn staat voorop in de biologische veehouderij

Biologische boeren zetten zich dagelijks in voor een zo natuurlijk mogelijk leven voor de dieren op de boerderij. Laten we eens het varken op de biologische boerderij onder de loep nemen. Hoe leeft een varken daar?

Passende leefruimte
Het begint allemaal bij de leefomgeving. Deze moet wel bij het dier passen. Varkens moeten naar buiten kunnen en lekker kunnen wroeten in de modder. Dat zit in de aard van het beestje. Biologische dieren kunnen bijna altijd naar buiten. Tenminste, als de gezondheid dat toelaat. En in de stal is er altijd stro of ander afleidingsmateriaal aanwezig ter bevordering van het natuurlijke gedrag.

Het couperen van de staarten is in de biologische veehouderij uit den boze. Gelukkig is dat in een biologische leefomgeving ook overbodig. Varkens die lekker in hun vel zitten, die voldoende ruimte en afleiding hebben, hebben niet de behoefte om de tanden in elkaars krulstaartjes te zetten. Gebeurt dat wel, dan is dat voor de biologische boer een belangrijke indicatie dat er iets niet pluis is.

Biologische kringloop
Biologisch gehouden dieren krijgen 100% biologisch geteeld voer. Weliswaar niet direct vriendelijker voor het vee, maar wel voor de insecten en vogels op het land. Het ruwvoer en krachtvoer zijn geteeld zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het niet gebruiken van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen is positief voor insecten en vogels. Bovendien is het niet gebruiken van kunstmest weer goed voor de bodem. Kortom, een win-win situatie. Het draagt bij aan een gezonde bodem en draagt bij aan een rijkere biodiversiteit. Daarnaast krijgt het varken vaak restromen uit de biologische voedselproductie te eten. Restanten die niet door de consument worden gegeten, worden duurzaam ingezet als voer voor de biologische varkens.

Biologisch gehouden varkens zorgen voor mest van biologische oorsprong. Deze mest wordt weer gebruikt door biologische akkerbouwers om hun gewassen mee te bemesten. Stromest bevordert de vruchtbaarheid van hun bodem te vergroten. Dat maakt het cirkeltje rond; het biologische varken is onderdeel van een natuurlijke kringloop.

Biologisch op jouw bord
Varkensvlees met een biologische oorsprong heeft dus een goed verhaal. Maar waaraan herken jij dat biologisch stukje vlees? Biologische boeren hebben een EU-keurmerk. Dit kun je herkennen aan het groene blaadje.

Dat geeft jou de garantie dat het ook echt biologisch is. Dit zijn producten afkomstig uit een natuurlijke kringloop. Natuurlijk kan ‘t!