NL
en
Menu

Anneke en Gerdie | ‘aan ’t Zandeinde’

Boerenportret Anneke en Gerdie
Biologische kijk-, doe-, en zorgboerderij in Lemele

Eén zijn met de natuur, dat is de kern van biologisch boeren. Maar steeds vaker zijn boeren en hun boerderij ook onderdeel van de maatschappij. Schoonzussen Anneke en Gerdie combineren op hun kijk-, doe- en zorgboerderij ‘Aan ’t Zandeinde’ de natuur met dagbesteding. Een gouden combi.

De boerderij bestaat uit een kleinschalig biologisch varkensbedrijf met 15 zeugen, biggetjes en 130 vleesvarkens. Het is zelfs één van de kleinste varkenshouderijen van Nederland. Maar dat betekent niet dat het rustig is. “We hebben ook cavia’s, pony’s, kippen, duiven, 2 honden, een moestuin, een belevingsbos en we ontvangen bezoekers. Daar kunnen we best wat hulp bij gebruiken.” Gerdie en Anneke noemen ze daarom hun hulpboeren en hulpboerinnen: de 19 volwassenen en jeugdigen met een verstandelijke beperking die op hun boerderij komen voor dagbesteding.

Boerenportret Anneke en Gerdie
“Wij zorgen voor zinvolle werkzaamheden, een vaste structuur, maar vooral voor gezelligheid.”

“Biologisch boeren is arbeidsintensiever. Biologische varkens leven bijvoorbeeld voornamelijk op stro en hebben grotere hokken, dus worden is het uitmesten van de stallen een flinke klus. Maar met dit extra werk zorgen wij voor zinvolle werkzaamheden, een vaste structuur, maar vooral voor gezelligheid voor onze hulpboeren. Ze helpen dan ook met álles. Het verzorgen van de varkens en van de andere dieren, werken in de groentetuin, klusjes en huishoudelijke activiteiten, ga zo maar door”, vertelt Anneke. “Het is super dat we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of die het thuis even moeilijk hebben op deze manier toch een plekje kunnen geven. Het geeft een enorme betrokkenheid.” Ook de varkens profiteren van de keuze voor biologisch. “Ze hebben veel buitenruimte en een modderpoel en binnen krijgen ze naast stro voldoende afleiding.”

De schoonzussen vormen een sterk duo. Ze begonnen het bedrijf met de wens om alles wat er op hun biologische bedrijf gebeurde, te delen met anderen. Allebei begeleiden ze de hulpboeren en verzorgen ze programma’s voor de andere bezoekers. Kinderfeestjes, groepen gehandicapten, schoolklassen, maar ook gezinnen krijgen een kijkje in ons bedrijf. Biologisch boeren past bij het karakter van hun bedrijf. Het arbeidsintensieve werk kan worden opgevangen door het werk samen te doen met de hulpboeren.

Anneke en Gerdie hopen met hun boerderij iets moois achter te laten voor de toekomst. “Maar”, zeggen ze, “we zijn kleinschalig en dat willen we ook blijven. Met kleine toevoegingen en aanpassingen tillen de schoonzussen het bedrijf steeds iets verder. “We merkten bijvoorbeeld dat bezoekers vooral afkomen op de biggetjes. Aaien en knuffelen mag namelijk ook! Dus zorgen we er nu voor dat de zeugen het hele jaar door biggetjes krijgen. En onlangs hebben we ons terras aangepakt. Nu kunnen bezoekers onder het genot van lekker drankje genieten van de weide-uitloop van de varkens.”