NL
en
Menu

Bas en Els Kruisselbrink

Boerenportret Bas Kruisselbrink
Biologische varkenshouderij in Westendorp

De omschakeling van regulier naar biologisch ondernemen gaat voor iedereen anders. Varkenshouder Bas Kruisselbrink uit het Gelderse Westendorp weet inmiddels dat biologisch de manier van boeren is die het beste bij hem past. En bij de natuur. “Toen ik dat eenmaal door had, was de omschakeling snel gemaakt.”

25 jaar lang was Bas Kruisselbrink een reguliere varkenshouder. Totdat hij steeds meer moeite kreeg met het welzijn van de dieren. Dat kon toch anders, natuurlijker? “Het boeren deed ik een tijd lang op de manier die ik kende en mij zo was geleerd. Toch werd het me in de loop der jaren steeds duidelijker: dit was het niet meer voor mij. Ik begon uit te kijken naar een manier van boeren die beter bij mij paste: varkens houden op een meer natuurlijke wijze.” Sinds 2006 boeren Bas en zijn vrouw biologisch en met een beter gevoel. “Ik zou nooit meer terug willen. Eigenlijk zijn we een beetje terug naar de basis gegaan. De varkens leven een veel natuurlijker leven. Zoals het hoort!”

Boerenportret Bas Kruisselbrink
“De varkens leven een veel natuurlijker leven. Zoals het hoort!”

Om de varkens ook in de winter een fijne buitenplek te bieden, heeft Bas een gedeeltelijk overdekte uitloop gemaakt. “Is het koud en zijn onze varkens buiten, dan heeft dat uiteraard effect op hun eetgedrag. De dieren gaan veel meer eten. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met het feit dat ze meer bewegingsruimte hebben, meer gaan bewegen en zo meer energie verbruiken. Het betekent dat we de dieren extra biologisch voer voeren omdat ze meer nodig hebben voor lichaamsonderhoud. Omdat ze meer eten, gaan ze vervolgens ook meer spek aanzetten. En daar krijg je dan weer hele lekkere speklapjes van.”

Bas Kruisselbrink wil met zijn boerderij onderdeel zijn van de maatschappij. “Onze kinderen nemen de boerderij niet over, maar zijn trots op onze keuze voor biologisch. Onze stallen zitten direct aan de weg. Dat zorgt ervoor dat veel mensen even blijven staan en een kijkje nemen bij de dieren. In een huisje aan de weg hebben we informatiesheets neergelegd van De Groene Weg. Zo kunnen mensen lezen over de biologische keten waartoe we behoren. We verkopen ook nog ons eigen biologische vlees aan huis. Daarbij zien we dat de mensen het leuk vinden om te proberen en het lekker vinden smaken. We hopen écht dat steeds meer mensen in gaan zien dat biologisch vlees gewoon beter is voor mens, dier en milieu en er een goede prijs voor over hebben.”