NL
en
Menu

Familie van der Berg

Boerenportret Van der Berg
Biologische varkenshouderij in Vaassen

Wat voor Jarno en Heleen begon met slechts twee zeugen in 2011 groeide al gauw uit tot een mooie biologische varkenshouderij. Inmiddels heeft het stel een gesloten bedrijf met 55 biologische zeugen. “We zijn heel blij en dankbaar dat dit ons is gelukt.”

Boer en boerin zijn is voor Jarno en Heleen ‘het mooiste dat er is’. De twee begonnen met slechts twee zeugen en hun droom groeide al gauw uit tot een mooie biologische varkenshouderij met 55 zeugen. En al die zeugen en hun biggetjes krijgen rust en ruimte, strooisel en buitenlucht. Het stel zet zich elke dag in om tegemoet te komen aan de behoefte van het varken. “Op de manier waarop wij werken, kunnen we de dieren zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke gedrag laten blijven.”

Weten waar je vlees vandaan komt, dat vinden de twee varkenshouders uit Vaassen belangrijk.  Vanuit die gedachte startten de Vaassense boer en zijn vrouw Heleen met twee zeugen. “We  dachten: we schaffen gewoon eens een paar varkens aan. De ruimte was er en de interesse ook: we keken gewoon hoe het zou gaan lopen.” Het stel had toen niet gedacht dat hun boerderij ‘Het Veluws Land’ zo snel zouden groeien. “We hadden toen allebei nog een andere baan. We zijn heel blij en dankbaar dat dit ons is gelukt.”

Boerenportret Van der Berg
“Wij vinden dat alle dieren een waardig leven moeten hebben gehad.”

Het Veluws Land is een gesloten bedrijf. Dat betekent dat de biggen op de boerderij worden geboren en er ook worden grootgebracht, totdat ze worden geslacht voor het vlees. “Op die manier houden we de gezondheid van de dieren zelf in de hand en is het risico op ziekten een stuk kleiner.” Om gezond en traceerbaar vlees aan consumenten te leveren is ook de voeding die hun varkens krijgen erg belangrijk. “Het gebruik van biologisch voer is natuurlijk verplicht als je biologisch vee houdt. Onze varkens genieten dagelijks van natuurhooi: onbewerkt en onbemest hooi dat rijk is aan voedingsstoffen. De Groene Weg voegt daar het gebruik van biologisch stro in de stallen aan toe. Alles zo puur mogelijk. Dat proef je als consument uiteindelijk allemaal terug in het vlees.” En daar willen Jarno en Heleen graag nog een hele poos aan blijven werken.

Jarno werkt nog 18 uur per week op een accountantskantoor omdat voldoende inkomen binnen te halen. Het werk in de kraamstal is het terrein van Heleen, die wel helemaal thuis werkt. “Als moeder van vier weet ik dat een bevalling niet niets is. Dat besef houd ik altijd in mijn hoofd als ik met de zeugen werk.”

Bovenal houden de twee enorm van hun dieren en hun boerderij. Samen als gezin zo leven maakt ons gelukkig. Vanuit de tuin zien ze de varkens in de wei lopen. “De dieren kunnen lekker naar buiten en hebben in hun stallen een dik strobed. Ze krijgen de rust en tijd om te groeien.” De biggen mogen bij Jarno en Heleen zes weken bij de moeder blijven. Dat is langer dan gebruikelijk. Daarna gaan ze naar de biggengroep. Ook houden ze hun tanden en staartjes. De moederdieren gaan terug naar de zeugenstal waar ze weer op natuurlijke wijze gedekt worden. “We werken met Zwitserse varkens. Die zijn geselecteerd op hun rustige karakter en goede moedereigenschappen. Dat soort eigenschappen zijn belangrijk voor ons.” “De dieren krijgen de rust en tijd om te groeien” Heleen post regelmatig foto’s en filmpjes op hun social media om zo een kijkje in hun leven – en dat van hun varkens – te geven. “Rennende varkens in de wei, slapende biggetjes met een vol buikje of de sproeier op de buitenhokken tijdens warme dagen. Onze volgers zijn laaiend enthousiast! En dat maakt ons dan ook weer blij.”