NL
en
Menu

Familie Van Veen

boerenportret familie Van Veen
Biologische varkenshouderij in Boerdonk

Het hechte familiebedrijf Van Veen biologische varkens schakelde in 2020 om naar biologisch. Sindsdien dragen vader Geert-Jan, zoons Gerrit en Maarten en schoondochter Maron zorg over alle zeugen, biggetjes, vleesvarkens en de boerderij. En nog eens extra leuk: Maron vlogt en vertelt daarin over hun dagelijkse bezigheden. 

De varkenshouderij kent een lange geschiedenis. Geert-Jans overgrootouders hadden voor de oorlog een gemengd bedrijf met koeien, kippen, varkens en een klein stukje akkerbouw. “Het ging van generatie op generatie over. Uiteindelijk kozen Geert-Jans ouders ervoor om zich te focussen op varkens”, vertelt Maron. “Na een verplaatsing van het bedrijf, verhuisde de familie naar Boerdonk om daar een biologische bedrijf te starten. Sindsdien werk ik ook op de boerderij. Een hele verandering, omdat ik zelf niet van een boerenbedrijf kom. Maar dat was niet de enige verandering.”

Doordat Gerrit toetrad tot het bedrijf, begonnen vader en zoon na te denken over de toekomst. Voor Gerrit lag die niet bij een reguliere varkenshouderij. “We verdiepten ons in biologisch boeren en waren eigenlijk al snel enthousiast. Het zou een stabielere toekomst opleveren en bovendien was het beter voor de dieren.” In september 2019 begon de verbouwing en in 2020 was het bedrijf klaar voor de omschakeling naar biologisch. Ieder jaar blijft het ontwikkelen en komen de puntjes steeds verder op de `i`. “Bloemen zaaien, bomen planten, vogelhuisjes ophangen en de wei hier en daar verbeteren: alles om een fijne plek te creëren voor de varkens, maar ook voor onszelf natuurlijk!” Nu houdt de familie 200 zeugen en de biggen daarvan groeien groot en deels op om het bedrijf. Een aantal biggen gaan naar collega boeren van De Groene Weg.

boerenportret Van Veen
“We doen alles om een fijne plek te creëren voor de varkens.”

“Biologisch boeren bevalt ons meer dan goed. Ook al is het heel anders dan voorheen. Het werkt is erg fysiek. We mesten dagelijks de stallen uit en strooien ze elke dag in met nieuw strooisel. Daardoor genieten alle varkens van een heerlijk zacht bedje.” De dieren genieten zichtbaar van het verse stro(oisel). “Ik vind het misschien wel de leukste taak op onze biologische boerderij. Er wordt flink in gewroet en gespeeld door de varkens. Het is fijn om te zien dat de dieren tevreden zijn.”

Boerin Maron richt zich op de biologische vleesverkoop aan huis. “Dat is wel echt mijn ding. En ik vind het superleuk om te doen!” Elke zaterdagochtend sta ik zelf in de winkel op de boerderij. Daarnaast kunnen mensen klant worden en met een persoonlijke code iedere dag winkelen in de selfservice winkel. Naast alle algemene werkzaamheden op de boerderij probeer ik tijd vrij te maken om te vloggen. In korte video’s neem ik de consument – en iedereen die het leuk vindt – mee in ons bedrijf en laat ik alle kanten van biologisch ondernemen zien, ook het uitmesten van de stallen!” Maron vindt het belangrijk om de verbinding tussen biologische boer en consument te versterken. “We mogen als biologische boeren best wat meer van ons laten horen, vind ik. Daar doe ik – en samen met mij nog vele andere boeren van De Groene Weg – mijn best voor en dat hoop ik nog lange tijd te kunnen doen!”