NL
en
Menu

Henk Bijl

Boerenportret Henk Bijl
Biologische schapenhouderij in Zuidveld

Henk Bijl is een tevreden boer. Sinds 2003 boert hij 100% biologisch op zijn varkens- en schapenhouderij in Zuidveld. Hij geniet van het boerenleven, zijn vriendin en zijn kleinkinderen.

Hoewel Henk een boerenzoon is, koos hij eerst voor een baan buitenshuis. Al gauw miste hij het boerenbestaan. Daarom nam Henk in 1983 een varkenshouderij, al hield hij zijn andere werk nog een tijdje aan. “In 1992 stopte ik daarmee en werd ik fulltime boer. Al snel wist ik dat ik niet op de ‘normale’ manier verder wilde.” De boer schakelde over op scharrel. “De zeugen mochten naar buiten en ook de vleesvarkens hadden meer ruimte. Uiteindelijk wilde ik nog een stap verder gaan en gingen we in 2003 over op biologisch. Toen begonnen we ook met het houden van schapen.”

Kringloop
De overgang naar biologisch begon met een grootse verbouwing. “Eigenlijk bleven alleen de muren overeind. De stallen zijn nu veel ruimer, elk verblijf heeft een doorgang naar buiten en de uitloop naar buiten is compleet verhard. Dat laatste zorgt ervoor dat we de mest van de varkens kunnen opvangen. Dit brengen we vervolgens naar een akkerbouwer zo vijftien kilometer verderop. Zij strooien het uit over hun land en daar krijg ik stro voor terug. Ook de lammeren zetten we af bij De Groene Weg, maar nog belangrijker is dat de schapen een belangrijke schakel vormen in de keten.”

Boerenportret Henk Bijl
Teruggeven aan de natuur

De Drentse boer is blij met wat hij heeft. “Toen we teruggingen qua aantal zeugen was dat best even spannend. Nu ben ik er erg blij mee. Het voordeel van 30 zeugen en 20 schapen is dat ik soms iets langer over het werk mag doen en dat ik tijd heb voor allerlei klusjes op de boerderij. Ik ben wel echt een creatieve boer en vind het leuk om overal zelf een oplossing voor te vinden. Of het nou een extra hok is wat ik moet bouwen of ergens wat meer loopruimte moet creëren voor de lammetjes. Uiteindelijk wil ik bijna alles wat ik hier heb gebouwd, ook weer afbreken. Zo laat ik geen oude gebouwen achter en geef ik alle grond terug aan de natuur. Dat vind ik een mooi idee.”

Fijne partner
Al vanaf het begin werkt Henk samen met De Groene Weg. “Ik vind de samenwerking bijzonder plezierig. Het is een open bedrijf dat met je meedenkt.” De boer kan het waarderen dat hij over veel zaken mag meedenken en dat De Groene Weg zorgt voor een vast inkomen. “Ik heb wel eens aanbiedingen van andere afnemers gehad. Dan dacht ik: bij jou kan ik op korte termijn misschien iets meer verdienen, maar aan De Groene Weg heb ik een 10 keer betere partner.”