NL
en
Menu

Kees en Wilma de Kruif

Boerenportret Kees en Wilma de Kruif
Biologische varkenshouderij in Woudenberg

Eén van de kenmerken van de biologische veehouderij is dat de dieren meer leefruimte krijgen. Bij boeren die willen omschakelen naar biologisch, is die ruimte er niet altijd. Kees en Wilma de Kruif liepen tegen dat probleem aan. Toch weerhield het hen er niet van om – naast hun reguliere melkveehouderij –hun varkens biologisch te gaan houden. “Voor ons melkvee maken we heel bewust duurzame keuzes, maar boeren we nog niet biologisch. Voor de varkens kunnen we dat gelukkig wel.”

Boerderij De Kruif bestaat al meer dan 100 jaar en Kees en Wilma de Kruif zijn de vierde generatie op het bedrijf. Op het moment dat het stel voor de keuze kwam te staan om de varkenshouderij uit te breiden of te stoppen, werd ook naar andere oplossingen gekeken.  “We kwamen in aanraking met het houden van vleesvarkens op biologische wijze. Na een aantal gesprekken en bezoeken aan een biologische varkenshouderij waren we om en zetten we de omschakeling in werking.”

Boerenportret Kees en Wilma de Kruif
‘De dieren zitten goed in hun vel. Daar doen we het voor!’

.” En ook nu nog zijn Kees en Wilma erg blij met hun keuze voor biologisch. “We hebben meer plezier in het werk, doordat we vaker interactie met de dieren hebben. En we genieten van het licht. Door de uitlopen naar buiten komt er namelijk veel meer daglicht binnen in de stal dan voorheen. Dat maakt het werken veel prettiger.” Daarnaast merken Kees en Wilma dat de dieren het ook goed doen onder deze nieuwe omstandigheden. “Ze groeien goed en het belangrijkste is toch wel dat ze van nature veel gezonder zijn nu. Dat is natuurlijk het hoofddoel van ons werk.”

Naast de 540 biologische varkens is er een tweede tak op de boerderij: het melkvee. “We doen met onze 110 melkkoeien mee aan het programma ‘Beter voor Koe, Natuur & Boer’ van Albert Heijn. Het is niet biologisch gecertificeerd, maar de koeien hebben extra weidegang en elk dier heeft een zacht ligbed. Daarnaast hebben we extra aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de kalfjes. Op deze manier brengen we de twee takken dichter bij elkaar.”