De boer op: Bas Antonissen

In januari gaan we bij De Groene Weg verder voor gezondheid. Iets waar Bas Antonissen zich graag mee bezighoudt. Op zijn biologische varkensboerderij in Rucphen krijgt hij genoeg krachttraining en maakt hij de nodige kilometers. “Dat scheelt me weer een abonnement bij de sportschool ;-).” Een goede gezondheid vindt hij erg belangrijk. Als het om de varkens gaat, maar ook zeker om zichzelf!

De boerderij die Bas van zijn ouders overnam is niet altijd biologisch geweest. “In 2011 vertelde ik aan mijn vader dat ik het niet zag zitten om te groeien, terwijl dat wel noodzakelijk was. Hij was blij dat ik dat zei, want van hem hoefde het eigenlijk ook niet. Daarom zochten we een ander pad om te bewandelen.” In 2012 kwamen Bas en zijn ouders in contact met De Groene Weg. En zo begon het balletje te rollen. Een relatief snelle overgang naar biologisch volgde. “In plaats van meer varkens gingen we er minder houden. En dat bevalt tot op de dag van vandaag érg goed.”

Cardio en kracht

Dat de Brabantse boer minder varkens houdt dan voorheen, wil nog niet zeggen dat er ook minder werk aan de winkel is. “Integendeel! Boer zijn is topsport. De varkens leven op stro en we mesten de stallen met de hand uit. Doordat de varkens veel meer ruimte hebben, maak ik automatisch ook meer meters. Op een dag loop ik zo’n 8 tot 12 duizend stappen. Tel daar het krachtwerk bij op: om de dag breng ik 20 kruiwagens mest van 80 kilo per stuk naar buiten. En ja… dan vind ik dat ik mezelf wel een atleet mag noemen, haha!”

Een gezond lichaam

“Ik ‘train’ dan misschien wel als een atleet, maar mijn bierbuikje bleef zitten.” Daarom vond Bas het tijd om zich te gaan verdiepen in voeding. “Ik ben eigenlijk helemaal in het technische plaatje gedoken en kwam erachter dat er in veel producten verborgen calorieën zitten. Daarom kan ik mij goed vinden in dat wat Nora French aanbeveelt: koken met onbewerkte producten. Die wijze hebben wij thuis ook opgepakt. Biologisch past daar natuurlijk supergoed in: puurder kan bijna niet! Al met al kan ik zeggen dat het allemaal niet zo spannend is. Je moet gewoon normaal eten volgens de schijf van vijf.” En dat alles zorgde ervoor dat Bas zich veel fitter voelt. “Verder doe ik nu – naast het werk op de boerderij – wekelijks wat oefeningen om mijn spieren sterker te maken. Soms had ik last van mijn schouder door het vele uitmesten. Door de spieren ook op andere manieren te trainen is de pijn gelukkig weg!”

Liefde voor varkens

Het hebben van een biologische varkenshouderij staat in lijn met Bas’ gedachtegoed. “Ik ben blij dat ik dit werk doe. Zo blijf ik zelf fit, zorg ik voor gezonde dieren én draag ik bij aan een goed stukje vlees. We zorgen dat onze varkens gezond groeien. Ze komen aan in spiermassa en dus niet in vet. Dat komt door de vele beweging die ze krijgen én het biologische en plantaardige voedsel.” Bas is gek op zijn varkens. “Ik raak niet op ze uitgekeken. Het zijn gewoon super interessante én intelligente dieren. Laatst legden we een leeg krat bier en een speciekuip bij ze in de stal. Daar zijn ze dan mooi even zoet mee. Om beurten geven ze een tik tegen het krat of de kuip. Ze zijn dan dus echt aan het spelen!”

Meat and Greet

Naast bijdragen aan zijn eigen gezondheid én die van de varkens, draagt Bas graag bij aan de gezondheid van andere mensen. Daarom verkoopt hij vanuit een de ontvangstruimte op de boerderij zelf ook vlees van De Groene Weg. “Ik vind het belangrijk dat mensen kunnen genieten van eerlijk en gezond vlees. Daarom heb ik de ontvangstruimte een upgrade gegeven. Én een nieuwe naam, namelijk de Meat and Greet.” Bas verkoopt er niet alleen vlees, maar hoopt er na de coronatijd weer mensen te kunnen ontvangen. “Dan vertel ik het verhaal van de biologische vleesketen en natuurlijk ook wat over mezelf. Op vrijdagmiddag en zaterdagochtend kunnen mensen op de bonnefooi langskomen. Dan heb ik de tijd en ruimte om wat te vertellen. Daarbuiten kan men ook langskomen, maar is het wel op afspraak. Zo kan ik me van tevoren een beetje voorbereiden. Ik wil namelijk eerst weten wie er komt en wat diegene weet van de biologische keten. Op die manier kan ik mijn verhaal passend maken voor de bezoeker. Wel zo handig!”

Mooie toekomst

“Je merkt vast dat ik nog steeds veel nieuwe ideeën heb. En die wil ik ook graag blijven realiseren. Biologisch is trending, maar het mag nog wel wat meer worden. Ik hoop dat steeds meer mensen in gaan zien dat het goed is om biologisch voedsel te eten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de dieren en de wereld.” Hij is tevreden over zijn samenwerking met De Groene Weg. “Ik ben blij om onderdeel te mogen zijn van deze keten. Samen gaan we verder voor vlees!”