NL
en
Menu

Bouwen aan een sterke rundvleesketen

Slagers De Groene Weg en rundveehouder Albert Hassink
Bio rundvlees uit Nederland

Na twee jaar geleden te zijn gestart met het bouwen van een keten van biologisch rundvlees uit Nederland, zijn deze week drie slagerijen van De Groene Weg gestart met de verkoop van rundvlees uit eigen regio. Hiermee is de keten van biologisch rundvlees van De Groene Weg officieel rond en biedt het, net als onze andere ketens, alle schakels in deze keten een eerlijke prijs en langetermijnperspectief. Deze mooie stap, waar wij best heel trots op zijn, sluit aan op de groeiende behoefte aan biologisch rundvlees van Nederlandse herkomst en de behoefte bij bio melkveehouders om hun kalveren biologisch te laten opgroeien en te verwaarden.

Het eerste vlees uit deze keten is afkomstig van Albert Hassink uit het Gelderse Veessen en wordt verkocht in de slagerijen van De Groene Weg in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Bas Derksen (De Groene Weg Nijmegen): ‘Wij zijn heel blij met de stappen die De Groene Weg hier heeft gemaakt. Nederlandse herkomst van ons biologische vlees wordt steeds belangrijker voor onze klanten en het was jammer dat we dit nog niet konden aanbieden. Nu bieden we niet alleen rundvlees van topkwaliteit, maar kunnen we ook het prachtige verhaal van rundveehouder Hassink koppelen aan dit rundvlees.’

Het bouwen van een keten van biologisch rundvlees uit Nederland was niet een eenvoudige route. De verplichte weidegang in combinatie met de hoge grondprijzen in Nederland, maakt het een financiële uitdaging om kalveren aan te houden tot slachtrijpe runderen. Het houden van de dieren op natuurgronden, vergroot de financiële haalbaarheid, maar geeft weer uitdagingen op het gebied van voeropbrengst en voedingswaarden. Genetica van het dier speelt dan een belangrijke rol; niet ieder ras is geschikt om op natuurgronden, kwaliteitsvlees te leveren.

Daan Tomesen (ketenmanager De Groene Weg): ‘Om onze kennis op dit gebied te vergroten, zijn wij te rade gegaan bij experts in binnen- en buitenland. Inmiddels hebben wij een aantal biologische rundveehouders gevonden met wie wij een samenwerking aangaan. Wij onderzoeken nu de mogelijkheid om samen met de aangesloten rundveehouders, onze eigen buitendienst en rundveehandelaren onze gezamenlijke kennis te bundelen en verder uit te bouwen. Wij zijn er trots op dat wij de boeren waarmee we gaan samenwerken nu een langetermijnperspectief kunnen bieden voor hun biologische runderen.’