De Groene Weg | Apeldoorn
Maandag Gesloten
Dinsdag 09:00 – 18:00 uur
Woensdag 08:30 – 18:00 uur
Donderdag 08:30 – 18:00 uur
Vrijdag 08:30 – 18:00 uur
Zaterdag 08:30 – 16:00 uur
Zondag Gesloten
Bert Nijkamp is de bevlogen biologische slager van De Groene Weg in Apeldoorn. Voor Bert draait het allemaal om de puurheid van het product en het onweerlegbare verhaal hierachter. “Ik kan iemand recht in de ogen kijken en met volle overtuiging zeggen dat dit verhaal klopt. Daarom sta ik achter ons product en de principes van biologische landbouw.”
De biologische keten van De Groene Weg gebruikt bijvoorbeeld geen kant-en-klare producten of kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. “We maken het overgrote deel van onze producten zelf. Denk aan leverworst, kookworst, soepen, salades, de beste stukken vlees en nog veel meer. Dit zorgt voor heerlijke en eerlijke producten. Dat is waar onze klanten naar op zoek zijn. Twintig jaar geleden werd biologisch vlees bestempeld als kwaliteitsvlees, die vanzelfsprekendheid is er niet meer. Consumenten worden kritischer, slechts het biologische keurmerk is niet meer genoeg.”
Wat Bert vooral geweldig vindt om te maken – en te proeven – zijn zijn eigen ambachtelijke rauwe hammen. “We hebben vijf verschillende soorten, stuk voor stuk van uitmuntende kwaliteit.” Deze hammen worden zelfs ter keuring aangeboden op slagersbeurzen, waar de hammen van Bert steevast hoge scores behalen.
“Het maken van ambachtelijke hammen is een prachtig proces. We beginnen met het beste biologische vlees, dat we zorgvuldig zouten en kruiden. Vervolgens vacumeren we de ham vijf weken, waarna het wordt gerookt en gedroogd totdat hij de juiste snijbaarheid heeft. Na nog eens vijf weken geduld hebben we een absoluut schitterend eindproduct, ontstaan uit liefde en aandacht. Onze Veluwse nootham is zelfs zo geliefd dat mensen hiervoor speciaal naar onze slagerij komen. Ik zou je aanraden om het zelf eens te komen proberen. Je weet niet wat je proeft!”