NL
en
Menu

Gebakken entrecote met geroosterde groente en een saus van roquefort

45 min
4 personen
Herfst

Recept

Ingrediënten
Bereidingswijze
2 st.runderentrecote van ongeveer 250 gram
1 kleineknolselderij
2 dlmelk
1 st.oranje peen
1 st.gele peen
50 gramroomboter
2 dlkalfs- of runderfond
1 dlkookroom
65 gramroquefort (of andere blauwaderkaas)
1 stengelbosui (in schuine ringetjes gesneden)
scheutjezonnebloemolie
extra klontjeroomboter
versgemalen peper
zout
1

Verwarm de oven voor op 175 graden.

2

Schil de knolselderij en schaaf een gedeelte op de mandoline of blokrasp in dunne plakjes. Steek rond uit.

3

Snijd de helft van de rest van de knolselderij in brede staafjes en leg in een ovenschaal.

4

Snijd de rest van de knolselderij grof, schep in een steelpan en voeg er de melk aan toe. Voeg eventueel nog een beetje water toe als de knolselderij niet geheel onderstaat. Kruid met zout en peper en kook in ongeveer 20 minuten volledig gaar. Giet af en vang een beetje van het kookvocht op.

5

Draai de gekookte knolselderij in de blender met de roomboter en een beetje van het kookvocht tot een gladde puree. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

6

Schil, terwijl de knolselderij kookt, de gele en de oranje peen en snijd in staafjes. Voeg toe aan de staafjes knolselderij. Voeg een scheutje olie, peper en zout toe en hussel door elkaar.

7

Plaats in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 25-30 minuten roosteren. De groente mag mooi gekleurd zijn.

8

Verwarm frituurolie tot 150 graden. Laat er de uitgestoken plakjes knolselderij mooi goudbruin in bakken. Laat goed uitlekken op keukenpapier en kruid met een snufje zout.

9

Verwarm de fond met de kookroom in een steelpan en laat tot ongeveer de helft inkoken zodat een krachtige saus ontstaat. Verkruimel de kaas en voeg toe aan de saus. Breng eventueel op smaak met een snufje zout en versgemalen peper.

10

Kruid de entrecotes aan beide kanten rijkelijk met versgemalen peper en een snufje zout.

11

Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een bakpan en bak er op hoog vuur aan beide kanten de entrecotes in aan. Voeg een klontje roomboter toe en draai het vlees nog eenmaal om zodat het mooi bruin kleurt. Lepel de braadboter er overheen en laat in totaal 4 minuten per kant bakken. Dit is ook afhankelijk van de dikte van het vlees.

12

Neem uit de pan en laat enkele minuten rusten. Snijd vervolgens in mooie tranches.

13

Maak een mooie cirkel van de knolselderijpuree op het bord en verdeel er de geroosterde groente over.

14

Verdeel er de tranches entrecote over en garneer met de chips van knolselderij en de bosui.

15

Lepel er rijkelijk de saus overheen en langs.

Gerelateerde recepten