De boer op: familie Wennekers

Biologisch boeren in 1986? De familie Wennekers was er vroeg bij! Al in de jaren ‘80 besloten de ouders van Jan het met hun varkenshouderij in Schagen over een andere boeg te gooien. Als één van de eerste boeren sloot Wennekers zich aan bij De Groene Weg. Inmiddels zijn Jan en Ruud vele mooie jaren verder. Ze genieten volop van hun biologische boerderij en laten anderen graag meekijken. Geniet je ook mee? 

Ruud Wennekers wist als boer al gauw dat hij het anders wilde doen. Hij vond de hokken van de dieren aan de kleine kant. En hij vond het belangrijk dat zijn varkens elk moment naar buiten konden. Deze ideeën kwamen eigenlijk perfect overeen met de richtlijnen van biologische landbouw, toen net in opkomst. Na een paar gesprekken met de oprichters van De Groene Weg was Ruud overtuigd. Hij besloot zijn varkenshouderij om te schakelen naar biologisch en zich aan te sluiten bij De Groene Weg. Heel uniek, als één van de eerste drie leveranciers! 

Bij in het bedrijf

Zoon Jan had in die tijd nog niet gedacht dat hij boer zou worden. Hij werkte al een jaar of tien voor een onderhoudsbedrijf van de marine. Tot zijn vader hem op een dag vroeg of hij bij hem in het bedrijf wilde. “Ik zei vrij snel ja! De boten en schepen van de marine had ik wel een keer gezien. Het idee dat ik niet meer voor een baas zou werken, zelf mijn tijd kon indelen én lekker veel buiten zou zijn maakte mijn keuze vrij makkelijk.” En dus werd Jan ook boer. Jarenlang samen met zijn vader, maar binnenkort staat hij er wat meer alleen voor. “Binnen nu en 5 jaar neem ik het hele bedrijf over”, vertelt Jan. “Daarna kijken we wel verder. Mijn vader blijft gelukkig nog een tijdje rondhobbelen. Hij werkt nu ook nog volop mee.”

Weidevogelgebied

De afgelopen decennia zaten vader en zoon niet stil. Met allerlei aanpassingen en vernieuwingen zorgen ze ervoor dat ze hun bedrijf constant optimaliseren. Zo besloten ze in 2005 bijvoorbeeld om nieuwe stallen te laten bouwen. En dat zijn geen doorsnee exemplaren! “We deden mee aan een wedstrijd voor de meest innovatieve stal en daar werden we tweede met onze ‘dijkstallen’. De stallen liggen echt in een dijk, waardoor je van een afstandje niet ziet dat ze zo groot zijn.” Om de stallen heen ligt een weidevogelgebied waarin het stikt van de grutto’s. “Er zitten bijna 150 paartjes in het hoge gras. Voorheen verhuurden we deze grond, maar het zelf gebruiken als weidevogelgebied is eigenlijk veel beter en natuurlijker.” Na 15 juli gaan de varkens het land van de vogels op. “De varkens maken gaten in de grond waarin de vogels vervolgens weer hun nesten maken. Prachtig om te zien en super biologisch!”

Leven op de boerderij

Op de boerderij leven 180 zeugen en 1400 vleesvarkens op biologische wijze. “Heel cliché, maar ik geniet echt elke dag van mijn werk. Als ik mijn varkens in de wei zie genieten van de ruimte, lekker aan het rennen, spelen en wroeten…. ja dan geeft me dat veel voldoening!” Jan is ook een echte doe-het-zelf boer. “Als iets stuk is dan maak ik het. Ik heb een kraan, schep zelf mest en houd de kanten van de sloot schoon. Het scheelt dat ik een technische achtergrond heb. Komt goed van pas als boer! Daarbij houd ik van de afwisseling. Als ik de hele dag in de stal zou zitten, zou ik niet blij worden.”

Wandelen door het weiland

De boer uit Schagen vindt het belangrijk om ook anderen te laten genieten van zijn boerengeluk. En dat lukt goed, omdat er een officiële wandelroute door zijn land loopt. “Dat is een mooi toeristisch pad waar veel fietsers, wandelaars en motorrijders gebruik van maken. Veel mensen stoppen even om te kijken. Naar de varkentjes die heerlijk liggen te baden in de 300 meter lange modderpoel bijvoorbeeld. Kinderen vinden het fantastisch, maar ook ouderen zijn heel positief over onze unieke boerderij.” De route gaat ook een stuk water over. “Met een klein touwtrekpontje kunnen wandelaars naar de overkant. Dat maakt het nog leuker natuurlijk!” Daarnaast ontvangt Jan regelmatig andere groepen op zijn erf. “We organiseren in samenwerking met De Groene Weg vaak open dagen. Of we krijgen schoolklasjes over de vloer. Prachtig vind ik het om zoveel geïnteresseerde mensen te mogen ontvangen!” 

Ben je ook benieuwd naar de unieke stallen en mooie wandelroute door de weilanden van boer Jan? Trek je wandelschoenen aan en kom naar Schagen! De wandelroute kun je hier downloaden. Alleen in het broedseizoen van de weidevogels is het even niet mogelijk om door de weilanden van Jan te lopen, maar loop je een kleine alternatieve route. Verder kun je het hele jaar genieten van de mooie omgeving!