De boer op: Nieske Neimeijer, varkenshouderij Heino

In de rubriek ‘de boer op’ gaan we elke maand langs bij een van onze boeren. We beginnen bij Nieske Neimeijer. Een boerin die samen met haar man een biologische varkenshouderij in Heino runt. 

Een harde werkster, perfectionistisch, nieuwsgierig en diergericht. Dat kenmerkt boerin Nieske. In 2012 nam ze samen met haar man de varkenshouderij over van haar schoonouders. Ze zetten de reguliere varkenshouderij om naar biologisch, omdat ze sterk het gevoel hadden meer te willen doen voor de dieren. En dat was aan het begin een behoorlijke investering. Toch heeft Nieske er geen moment spijt van gehad. Sterker nog, de boerin is nog elke dag aan het kijken hoe ze nog verder kan gaan. Nog dichter naar de natuur. En nog meer gefocust op diergezondheid. 

Vrouwenbedrijf

Op de boerderij van Nieske staan de varkens altijd centraal. “Ik ben niet echt een knuffelaar, maar ik ben wel altijd gericht op de dieren. Hoe staan ze erbij? Wat kan er beter? Hoe gezond zijn ze?” En dat doet ze niet alleen. Haar man Jeroen speelt ook een belangrijke rol in het bedrijf. “Hij is vooral bezig met alle randzaken om het bedrijf draaiende te houden, terwijl ik vooral druk ben met de dieren en de dagelijkse gang van zaken.” Verder is de varkenshouderij wel echt een vrouwenbedrijf. Met een vrouwelijke collega-boerin en veel vrouwelijke stagiaires! Of dat toeval is? “Ik krijg veel aanvragen van vrouwen en vaak klikt dat goed. Ik weet niet of dat is omdat ik ook een vrouw ben, of omdat ik qua persoon ook gewoon gevoelig ben voor dierenwelzijn. En ik merk natuurlijk dat veel stagiaires of sollicitanten ook bewust kiezen voor biologisch.”

Verbinding

Zelfs vegetariërs solliciteren bij Nieske! Zo had ze een paar jaar geleden een vegetarische stagiaire die wilde ervaren hoe het er op de boerderij aan toegaat. “Ik vind dat alleen maar heel leuk en ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe andere mensen tegen dingen aankijken op de boerderij die voor mij heel normaal zijn. Aan het begin heb ik wel aangegeven niet elke dag een discussie te willen over vlees. Dat ging goed gelukkig en we konden elkaar vooral bewust maken van bepaalde zaken.” Dat betekent niet dat de boerin gelijk alles verandert als iemand het ergens niet mee eens is. “Vragen die anderen stellen, zetten me vooral aan het denken. Ik haal daaruit veel dingen om ons bedrijf te verbeteren. Maar ook in hoe wij ons verhaal vertellen naar buiten. Daarom ontvang ik veel bezoekers hier op de boerderij. Scholieren, studenten en buurtbewoners bijvoorbeeld. Je merkt dat veel mensen gewoon geen idee hebben wat een biologische varkenshouderij doet. De verbinding tussen boeren en consumenten vind ik enorm belangrijk. En uiteindelijk mag iedereen zelf bepalen wat voor hem of haar goed is.”

Investeren

De verbinding is ook de reden dat Nieske is aangesloten bij De Groene Weg. “De Groene Weg staat dichtbij ons als leveranciers en de ketencoördinatoren bezoeken ons regelmatig. Zij vertellen me ook de wensen van de slagers en daarmee van consumenten. Ik wil een varken leveren dat de markt vraagt”, vertelt Nieske. Uiteindelijk draait het daar natuurlijk allemaal om: de kwaliteit van de vleesvarkens. En die bereikt Nieske door van begin tot eind alles in de hand te houden. “Een gesloten bedrijf”, zoals ze dat noemt. Het insemineren van de zeugen, grootbrengen van de biggen, voeden van de varkens… Nieske probeert in alle stadia er het beste uit te halen voor de dieren. “Zoals ik ook vertel in het nieuwe magazine doen we veel investeringen om het dierenwelzijn te verbeteren. Op het gebied van voer, natuurlijke geneesmiddelen en plannen voor nieuwe stallen die nog meer het buitengevoel hebben. Ik geloof erin dat zulke investeringen zich vanzelf terugbetalen, omdat ze bijdragen aan de kwaliteit van onze biologische vleesvarkens.”

Meer weten over Nieske? Lees het exclusieve artikel in de nieuwe editie van De Groene Keuken. Dit magazine is vanaf 18 maart verkrijgbaar in al onze slagerijen!