Wat vinden onze varkens van de warmte?

Zomerse temperaturen in Nederland! Dat betekent op zoek naar verkoeling en ‘s avonds lekker de barbecue aan. Maar wat betekent zo’n hittegolf eigenlijk voor dieren, zoals varkens? Het zal je verbazen hoeveel gelijkenis er bestaat tussen het gedrag van mensen en varkens! 

Onze biologische varkens hebben altijd de mogelijkheid om naar buiten te gaan. En daar maken ze graag gebruik van. Vergelijk het met een kind. Als een kind de mogelijkheid heeft om naar buiten te gaan, zal hij dat bijna altijd doen. Het moet wel heel extreem weer zijn – extreme regen, hagel, onweer, hitte of windstoten – wil een kind niet buiten spelen. Een beetje sneeuw of regen mogen de pret niet drukken. Bij varkens is dat precies hetzelfde! Ze grijpen eigenlijk elke mogelijkheid aan om frisse lucht te krijgen en lekker buiten te zijn. Rondscharrelen, luieren, op verkenning… er is altijd wel iets te doen. 

Ander ritme

Wel past een varken – net als de mens – zijn gedrag aan aan de warmte. Met warm weer zoals deze week zoeken ze echt de schaduw op. En je merkt dat hun ritme verandert. ‘s Ochtends vroeg en ‘s avonds laat zijn ze actief, maar overdag doen ze het lekker rustig aan. Lekker luieren onder een boom, overkapping of schaduwdoek. Of op zoek naar verkoeling! Veel van onze boeren hebben namelijk een nevelinstallatie in de stallen en een fijne modderpoel waar de varkens van genieten. Ook vergelijkbaar natuurlijk met ons eigen gedrag. We gaan op zoek naar verkoeling en passen ons ritme aan. Overdag lekker zwemmen als het kan en sporten liever ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat. En geef je ons de kans op een siësta? Dan doen we dat zeker!

Verbranden

Varkens zoeken trouwens niet voor niks de schaduw op. Net als mensen kunnen ze verbranden. Wel maar één keer in hun leven trouwens. Dus vaak merk je dat het vooral de biggetjes zijn die nog lekker in de zon willen liggen… tot ze een keer verbranden. Daarna hebben ze er wel van geleerd en zoeken ze liever de schaduw op. 

Al met al genieten onze varkens dus heerlijk van het weer. Hopelijk doe jij dat ook! Met een lekker biologisch hapje en drankje!