Alle ingrediënten voor een geslaagde winterbarbecue

Barbecueën is misschien wel populairder dan ooit. Als in de zomer de zon ook maar een beetje schijnt, gaat de barbecue bij velen aan. Maar wist je dat dat ook prima in de winter kan? Hoe je zo’n winterbarbecue het beste kunt aanpakken vertelt barbecuespecialist Erik van Emst je graag! 

“Barbecueën doe ik al heel wat jaren. Een prachtige hobby vind ik het”, vertelt Erik. “Natuurlijk is de temperatuur in deze tijd van het jaar niet altijd heel aangenaam. Zoek daarom altijd een beschutte plek. Beter voor jou… maar ook voor de barbecue! Die moet natuurlijk goed heet worden. En door wind gaat dat minder snel.” Ook de keuze voor vlees is belangrijk. “Ga voor vlees met een lange bereidingstijd. Zo hoef je niet de hele tijd buiten te staan om het vlees in de gaten te houden. Met een groot stuk ham of biefstuk ga je voor de low-and-slow techniek (het vlees gaart langzaam op een lage temperatuur) en kun je ondertussen lekker binnen bij de verwarming zitten. Of je maakt daar een lekkere salade of andere bijgerechten klaar!”

Indirect grillen

Volgens Erik is het – wanneer je tussentijds naar binnen gaat – belangrijk om indirect te grillen. “Dat is een techniek waarbij je het vlees niet direct boven de warmtebron gaart. Wanneer je dat wel doet is de kans groot dat het te snel gaat en het vlees verbrandt.” Bij indirect grillen maak je dus de warmtebron in het ene deel van de barbecue en leg je het vlees er schuin boven. Op die manier gaart het gelijkmatig door de indirecte stralingswarmte van het vuur. 

Barbecue als oven

Heb je een barbecue met deksel, dan werkt het eigenlijk gewoon als oven. Alles wat je in de oven bereidt, kan dus ook op de barbecue… met als resultaat de karakteristieke barbecuesmaak! “In de winter kun je er daarom ook voor kiezen om bijvoorbeeld een heerlijke stoofpot met rundvlees te maken. Of je snijdt een pork tomahawk (steak van varkensvlees aan het bot) open en vult het met smaakvolle ingrediënten zoals stukjes appel of vijg. Daarna hoef je het alleen nog te kruiden en op de barbecue te leggen.” 

Gerookte gerechten

Natuurlijk kun je de barbecue voor meer gebruiken dan enkel grillen en garen. Vul jouw exemplaar bijvoorbeeld met rookblokjes of -snippers. Dat zorgt voor extra smaak in je gerecht. “Door vlees, vis en groenten te roken op de barbecue, voeg je een extra smaak dimensie toe. Het is niet voor niets dat mensen zo gek zijn op pulled pork, spareribs of beer can chicken. Die rooksmaak kunnen we steeds meer waarderen. En waar kun je dat beter bereiken dan op de barbecue?”

Gezelligheid

“Je hoeft natuurlijk niet per se binnen te zitten tijdens een winter barbecue. Zorg – naast de barbecue – ook nog voor een andere warmtebron, zoals een heater of vuurkorf. Schenk vervolgens wat glaasjes glühwein in en zet eventueel een tent op. Zo hoef jij niet alleen bij de grill te staan en voorzie je je gasten van een gezellige middag. Succes gegarandeerd!”

Over Erik
Enkele jaren geleden maakte Erik van Emst kennis met De Groene Weg… en andersom! “Ik vind het vlees van Romano’s slagerij in Den Haag echt top. Vooral het varkensvlees. Dat is van supergoede kwaliteit en heeft een prachtige vetmarmering.” Het verhaal van Erik maakte Romano nieuwsgierig. “We raakten bevriend. De Groene Weg Den Haag werd sponsor van ons RFS Barbecue Team en Romano is vaak aanwezig bij wedstrijden. Daarnaast help ik één dag in de week bij Romano in de slagerij. Dat vind ik super om te doen.” Erik bereidt daar vlees op de barbecue en rookt verschillende vleeswaren. “En verder help ik bij alles wat ik kan doen. Daar leer ik enorm veel van. Ik kom natuurlijk uit de wereld van het vlees bereiden. En nu leer ik meer over de herkomst van vlees en over hoe het in elkaar zit. Als je kennis over die beide werelden combineert kun je het vlees ook beter bereiden.”