Van biologisch vlees tot de lekkerste stamppot

Door Theo Pronk, De Groene Weg slager in Rotterdam

De dagen worden langer, buiten wordt het kouder en na een lange dag werken schuift een groot deel van de Nederlanders graag aan tafel voor een heerlijk bordje stamppot. En ik geef ze geen ongelijk! In onze slagerij in Rotterdam maken we vele varianten van deze welbekende Hollandse kost… een mooie aanvulling op onze vleesspecialiteiten!

Even terug naar het begin. 25 jaar geleden begonnen we als kleine biologische slagerij. Biologisch had destijds een beetje een geitenwollensokken-imago. Toch stond ik vanaf het begin achter mijn keuze en zette ik me volledig in voor de slagerij. Inmiddels zijn we twee verhuizingen en een verbouwing verder en hebben we zelfs een team van 15 mensen. De vraag naar biologisch blijft groeien… en dat merken we ook in onze slagerij. We focussen ons op de verkoop van producten, onze eigen worstmakerij en het leveren aan restaurants. Prachtig en afwisselend werk!

Maaltijdservice

Natuurlijk kan er in 25 jaar het één en ander veranderen. In de loop der jaren zagen we dat de vraag naar maaltijdservice groeide. Niet iedereen heeft elke dag zin om  uitgebreid te koken… en gelijk hebben ze. Daarom besloten we ons daar meer op te gaan richten. Slager Ilona specialiseert zich in de pulled beef burger, slager Romano is een ware grillmaster en wij hebben onze maaltijdservice! Inmiddels maken en verkopen we het hele jaar door verschillende kant-en-klare gerechten. Denk hierbij aan pasta’s, stoofschotels, quiches en natuurlijk de verschillende soorten stamppot. Deze verkopen we het hele jaar door, maar natuurlijk stemmen we het wel af op het seizoen. In de zomer kiezen we bijvoorbeeld voor frisse varianten met rucola en raapstelen. Maar zodra de r in de maand zit, begint onze ware stamppot-specialist Stijn met het bereiden van de klassiekers.

Heerlijke stamppotten

Dat doet Stijn gewoon bij ons in de slagerij. We vinden het belangrijk om een uitgebreid aanbod aan onze klanten te kunnen bieden. Wat we zoal maken? Stamppot andijvie, boerenkool en zuurkool, bietenstamppot én de welbekende hutspot. Die laatste is een hardloper! Voor de stamppot gebruiken we grote, kruimige aardappelen. Deze stampen we op de ouderwetse manier. Daaraan voegen we de nodige roomboter, foelie en witte peper toe. Dat zorgt voor een smaakvolle en smeuïge aardappelpuree. Tot slot mengen we de bijbehorende groenten met bijpassende kruiden erdoor. Zo heeft elke stamppot een unieke bereidingswijze. En natuurlijk zijn alle ingrediënten biologisch. Qua verhaal, veehouderij en voeding klopt het gewoon bij De Groene Weg. Wel zo mooi dat onze producten – naast onze vleesspecialiteiten – dan ook binnen het verhaal passen.

Andere winterse kost

Natuurlijk blijft het dit seizoen niet enkel bij stamppot. Want in de zomer verkopen we ook niet alleen barbecuegerechten. ‘s Winters verkopen we ook veel balkenbrij, bloedworst, hachee en boeuf bourguignon. Waar Stijn zich bezighoudt met de verschillende soorten stamppot, maak ik deze stoofgerechten. De vraag hiernaar is groot… en niet alleen onder onze klanten in de winkel. We leveren namelijk ook aan horecabedrijven. Dan maken we grote hoeveelheden hutspot met hachee of boerenkool met rookworst. En vorig jaar hebben we heel wat kilo’s gemaakt voor een buffet tijdens een filmopname. Dat zijn de echt leuke opdrachten!

Persoonlijke favoriet

Zelf houd ik eigenlijk van alle soorten stamppotten. Maar het stukje vlees dat we erbij serveren is ook heel belangrijk! Natuurlijk doet een biologische rookworst het altijd goed. Maar wat dacht je van uitgebakken speklapjes of -reepjes? Heerlijk door de stamppot zuurkool of door de bietenstamp. Een stukje casselerrib past weer goed bij de stamppot zuurkool. Helemaal als je ‘m bovenop de zuurkool gaart. Dan gaat de smaak goed samen met het gerecht! Dat is ook meteen mijn persoonlijke favoriet. Al past de romige aardappelpuree niet helemaal in mijn dieet, haha. Dan ga ik toch maar gewoon voor de combinatie van gekookte zuurkool met casselerrib… en de aardappels denk ik er dan wel bij! 

Doelen

De maaltijden zijn eigenlijk maar een klein deel van ons assortiment. Wat we aanbieden verkoopt goed, maar het kan altijd beter. Met wat meer meters toonbank kunnen we onze maaltijden nóg prominenter etaleren. Hopelijk worden deze verbouwingsplannen ergens binnen de komende jaren realiteit en kunnen we daarna nog meer klanten van een heerlijke biologische maaltijd voorzien. En andere plannen? Die hebben we natuurlijk altijd. We blijven onze biologische producten verbeteren. Stilstaan is achteruit gaan. En er is altijd ruimte voor verbetering.