Waarom betaal je vaak meer voor biologisch vlees?

Ruimte in de stal, vrije uitloop naar buiten, biologisch voer… in de biologische veehouderij doen we er alles aan om een zo natuurlijk mogelijke omgeving te creëren. De leefomstandigheden van biologische dieren van De Groene Weg zijn zo natuurlijk mogelijk. Maar dat zorgt er wel voor dat de boer minder dieren kan houden op hetzelfde oppervlakte. En dat zijn werk arbeidsintensiever is. Dat beïnvloedt natuurlijk de prijs! 

Het begint al op het moment dat een zeug drachtig is. Ze heeft de mogelijkheid om in de wei te grazen en wroeten. En om lekker te baden in een modderpoel. Op het moment dat de zeug bijna gaat bevallen, gaat ze naar een eigen hok in de kraamstal. Daar heeft ze voldoende ruimte, een bed van stro en kan ze altijd naar buiten. 

Biologische varkens in de modderpoel

Lekker naar buiten

De biggetjes worden geboren! Ze blijven langer dan in andere concepten bij de moeder. Dit is beter voor de ontwikkeling van het big. Vervolgens gaan ze naar een eigen stal waar ze wederom veel leefruimte hebben en altijd naar buiten kunnen. De varkens krijgen alleen biologisch voer. Voer dat wordt geproduceerd van biologisch verbouwde grondstoffen. Maïs, graan en soja bijvoorbeeld. 

Biologisch voer

Het verbouwen en verwerken van biologisch voer is meer werk, omdat we in de biologische landbouw geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dat maakt het bewerkelijker om bijvoorbeeld onkruid en insectenplagen te bestrijden. Onze boeren hebben andere, natuurlijke manieren om plagen te bestrijden. Onkruid wieden bijvoorbeeld. Of het inzetten van biologische bestrijders tegen plaaginsecten. Omdat de opbrengst per hectare lager is dan in de reguliere landbouw, is het voer duurder. 

Natuurlijke weerstand

Hetzelfde geldt als een varken ziek wordt. Ook dan gebruiken onze biologische varkenshouders zo veel mogelijke natuurlijke geneesmiddelen, voor ze overgaan op chemische geneesmiddelen. Antibiotica wordt alleen gebruikt als uiterste middel om dieren te genezen. Vaak kan de boer dit voorkomen. Doordat de leefomstandigheden zijn gericht op het natuurlijke gedrag van de varkens, bouwen ze een natuurlijke weerstand op tegen ziektes. En lijkt een varken toch ziek te worden? Dan zondert de boer hem af van de groep om extra aandacht te geven en daarmee ziekte en besmetting van de andere varkens te voorkomen.

Een eerlijke prijs

Al met al investeren de biologische boeren van De Groene Weg dus in meer land. Voor de weidegang van hun zeugen, om de vleesvarkens hun vrije uitloop te geven en om het voer te verbouwen. Meer oppervlakte voor minder dieren. Daarnaast krijgen dieren alle zorg en liefde en het beste voer. Al deze factoren beïnvloeden de prijs van biologisch vlees. En dan hebben we het nog niet eens gehad over fairpricing. Als enige afnemer van biologische varkens houdt De Groene Weg in haar prijsstelling rekening met de kostprijsontwikkeling van de boer. Wel zo eerlijk! 

Biologisch vlees betekent dus een beter leven voor de dieren, een eerlijke prijs voor de boeren en de beste smaak voor jou!

Biologische varkens