Zo gaan wij verder voor duurzaamheid

Duurzaamheid. We worden ons steeds bewuster van het belang daarvan. Een goede zaak vinden wij! Want willen we niet allemaal een wereld waarin mens, dier, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zónder de aarde uit te putten? Bij De Groene Weg gaan wij op onze eigen manier verder voor duurzaamheid. Hoe? Dat leggen we je graag uit!

In de biologische sector ligt de focus op duurzaamheid. Sterker nog: onze sector streeft ernaar om de top van de duurzaamheidspiramide te zijn. Dat betekent dat we niet alleen aandacht hebben voor dierenwelzijn… maar ook voor onderwerpen zoals milieu, mens en maatschappij. Bij De Groene Weg doen we daarin meer dan de Europese bio-wetgeving. Zo willen we met onze eigen EKO-code voor varkens de biologische varkensvleesproductie continu verduurzamen.

De EKO-code

Even terug naar de basis: want wat is de EKO-code precies? Met de code voldoen we aan de richtlijnen voor het EKO-keurmerk, één van de sterkste keurmerken van Nederland omtrent biologisch en duurzaam voedsel. Onze EKO-code is tevens gebaseerd op de 4 basisprincipes van de IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements). Deze organisatie vertegenwoordigt op wereldniveau partijen die de biosector stimuleren. De basisprincipes van IFOAM hebben we bij onze EKO-code opgedeeld in 12 themagebieden. Hiermee willen we de varkensvleesketen verder verduurzamen. Onze varkensboeren kiezen elk jaar ten minste twee thema’s waarop ze willen verduurzamen. Door deze thema’s vervolgens te realiseren komen de boeren individueel en de keten als geheel steeds hoger op de duurzaamheidsladder. Zo vertalen we met de EKO-code elk jaar doelen naar nieuwe uitdagingen… die ook écht werkelijkheid worden.

Twaalf thema’s

De vier IFOAM-principes specificeren we in lijn met het EKO-keurmerk bij De Groene Weg in 12 thema’s: 

Da’s een heleboel! Het geeft onze boeren de kans om hun bedrijf op een heel breed niveau te verbeteren. Want duurzaamheid draait niet alleen om de natuur, maar ook om thema’s als communicatie en focus op maatschappelijke betrokkenheid. Aan de boeren de keuze of ze gaan voor een thema die goed past bij hen, de fase of de tijd waarin het bedrijf zit. Op deze manier houden we het voor élke boer haalbaar om te verduurzamen.

In de praktijk: boeren

Hoe ziet dat er dan uit in de praktijk? Boer Piet Steenkamer investeerde in een waterinstallatie, waardoor de varkens nu water krijgen van eigen bron. Ook boerin Nieske Neimeijer gebruikt zo veel mogelijk wat voorhanden is in de natuur. “Onze varkens eten – naast biobrokken – stro en ingekuild gras van onze boerderij. In de toekomst willen we onze dieren nog natuurlijker voeren. Minder in brokjesvorm en meer met de seizoenen mee.” Boer Marcel Peek focust zich met de EKO-code op biodiversiteit. Zowel qua planten als qua dieren die in de natuur rondom de boerderij leven. Zo hangen er rond zijn boerderij meerdere nestkastjes voor uilen. Ook maakt hij speciale hoekjes voor bunzings en wezels. En in zijn eigen kruidenweiland groeien allerlei planten – zoals paardenbloemen, zegges en klaver.

In de praktijk: slagers

Niet alleen op de boerderij, ook in onze slagerijen werken we zo duurzaam mogelijk. Vers vlees vraagt natuurlijk om een verpakking om het goed te houden. Maar dat hoeft geen plastic te zijn! Daarom gebruiken we alleen papier en ander biologisch afbreekbaar materiaal. Onze papieren tasjes worden gemaakt van maisvezels en zijn daarom volledig composteerbaar. Maar ook in het assortiment zie je het terug! Want wist je dat onze slagers volop bezig zijn met het ontwikkelen van hybride producten? Ze combineren bijvoorbeeld vlees met plantaardige ingrediënten. Of gaan voor helemaal vegetarische producten. En daar is volop vraag naar!

Verder verduurzamen

Zo gaat iedereen in onze keten op een eigen manier verder voor duurzaamheid. Iets waar we constant mee bezig blijven, want we kunnen áltijd beter. Heb je nog een vraag over de EKO-code of over duurzaamheid? Laat het ons weten via het contactformulier of stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram (@degroeneweg.nl)!