NL
en
Menu

Over dieren en de bodem

Hoe jouw keuze voor een biologisch worstje bijdraagt aan een gezonde bodem.

Eén van de belangrijkste redenen om voor biologisch vlees te kiezen is het dierenwelzijn. Dieren in de biologische landbouw krijgen voldoende ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Ze gaan naar buiten, hebben ruime stallen en kunnen wroeten in de grond of in het stro. De pasgeboren dieren blijven na hun geboorte langer bij de moeder en groeien vaak op op dezelfde boerderij als waar ze zijn geboren en worden dus niet onnodig verplaatst.

Dit wist je misschien allemaal al. Maar wist je ook dat er naast dierenwelzijn nog een andere belangrijke reden is om voor biologisch te kiezen? Namelijk de bodem! Met de keuze voor biologisch vlees maak je niet alleen een keuze voor meer dierenwelzijn. Je levert ook een belangrijke keuze voor de lange termijn.

Onze groente groeit geweldig op de mest van boer mark's varkens
Werken aan een gezonde bodem

De bodem is voor een akkerbouwer zijn belangrijkste bezit. Veel boeren gebruiken kunstmest om snel en veel voedsel te produceren. Met het oog op de groeiende wereldbevolking, klinkt dit aantrekkelijk. Maar kunstmest heeft grote nadelen voor de vruchtbaarheid van de bodem op lange termijn. Kunstmest zorgt namelijk wel voor meer activiteit van bodemdiertjes in de bodem (microbiële activiteit), maar het zorgt er niet voor dat er meer bodemdiertjes bijkomen (microbiële massa). Kort gezegd: van kunstmest wordt de bodem lui.

Bio akker

Helaas versnelt het (overmatig) gebruik van kunstmest ook de afbraak van organische stof in de bodem. Biologische akkerbouwers mogen geen kunstmest gebruiken en voeden daarom hun bodem met (biologische) dierlijke mest en compost. Natuurlijke mest zorgt juist voor een hoger organisch stofgehalte in de bodem, wat een grotere biodiversiteit oplevert met meer bodemdiertjes. Met natuurlijke mest komen er dus meer bodemdiertjes in de bodem en ze worden actiever.

De klimaatverandering maakt het gezond en sterk houden van de bodem extra belangrijk. Denk aan toenemende periodes van droogte en hevige regenval. Biologische grond met een rijk bodemleven heeft meer samenhang: de losse klei of zanddeeltjes blijven beter op hun plek en gewassen wortelen beter. De bodem is daardoor zijn minder gevoelig voor erosie. Als het hard regent werkt de biologische bodem als een spons.

Naast het gebruik van kunstmest is ook het gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen niet toegestaan in de biologische landbouw. De aanpak van biologische boeren is daarom gericht op preventie. Door te werken aan een gezonde bodem met veel biodiversiteit (bodemleven), is deze bodem beter bestand tegen ziektes en plagen. En als er dan toch een ziekte of plaag op de akker komt, gebruiken ze een zeer beperkt aantal gewasbeschermingsmiddelen. Deze middelen worden pas ingezet als andere methoden zoals gewaskeuze (het type van een bepaald gewas) en gewasrotatie (vaker wisselen van soort gewas op een akker) niet helpen. En de middelen zijn van 100% natuurlijke oorsprong. Dit betekent dat ze na gebruik volledig door biologische processen worden afgebroken. Tegen onkruid in een gewas is geen enkel middel toegestaan voor een biologische boer. Dit kan wordt weggehaald door te schoffelen of te wieden. Hard werken dus!

slager akkerbouwer boer De Groene Weg
De kracht van de kringloop

De biologische landbouw werkt vanuit natuurlijke kringlopen. Hierin zijn dieren, bodem en gewassen in balans en hebben ze elkaar nodig. Biologische dieren krijgen verplicht 100% biologisch geteeld voer. Bij de teelt van dit veevoer zijn dus ook geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Ook krijgen varkens en kippen vaak reststromen te eten uit de biologische voedselproductie. Denk bijvoorbeeld aan restanten die overblijven uit de productie van brood of vruchtensap. Deze restanten worden niet door consumenten gegeten en worden dus duurzaam in gezet door ze als veevoer in te zetten voor de biologische dieren.

Bovendien gebruiken biologische akkerbouwers natuurlijke mest om de vruchtbaarheid van hun bodem te vergroten. Deze mest moet van biologische oorsprong zijn en is dus afkomstig van biologische dierhouders zoals varkenshouders en kippenhouder. Jouw biologische broccoli kan dus groeien dankzij biologisch gehouden dieren.

Vind je dit een goed verhaal en wil je meer weten?

Rouwhorst-Hahné hand bodemcampagne
Bedankt, bio-boer

Onze boeren besteden veel aandacht aan de bodem. Vooral in de lente; het seizoen van nieuw leven. Ze laten ons zien wat aandacht voor de natuur, de dieren en hun voeding van goede bodem doet voor een lekker stukje vlees én voor de planeet van morgen.

De lente vinden wij dan ook het uitgelezen moment om de boer te bedanken. Speciaal daarvoor hebben we een kaart gemaakt om de boer een bedankje te sturen. Die
aandacht doet niet alleen de boer goed; voor elke verstuurde kaart wordt een donatie gedaan aan Trees for All.

Niet alleen de boer wordt in het zonnetje gezet. Ook voor jou, als trouwe klant van De Groene Weg, hebben we een mooie kaart die je kunt versturen. Want als je enthousiast bent over biologisch vlees, dan wil je die liefde toch delen met vrienden en familie? En wat leuk is; met deze kaart geef jij de ontvanger €7,50 korting op een eerste aankoop bij De Groene Weg én doen we een donatie aan Trees for All voor elke ingeleverde kaart.

De kaarten zijn gratis mee te nemen bij de slagerijen van De Groene Weg en gratis bij je online bestelling via onze webshop.
Vier het voorjaar en verspreid het goede verhaal!

De boeren